Λύθηκαν οι διαφορές Μέρκελ – Πούτιν για την έκθεση έργων τέχνης

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέλυσαν τελικά τις διαφορές τους και θα εγκαινιάσουν έκθεση έργων τέχνης στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται χρυσά αντικείμενα που είχαν κατασχέσει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέλυσαν τελικά τις διαφορές τους και θα εγκαινιάσουν έκθεση έργων τέχνης στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται χρυσά αντικείμενα που είχαν κατάσχει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ και ο Πούτιν ανακοίνωσαν ότι οι διαφωνίες που είχαν ανακύψει προηγουμένως διευθετήθηκαν μετά από συζήτηση που είχαν. «Πρόκειται να επισκεφθούμε την έκθεση στο Ερμιτάζ», επιβεβαίωσε και ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε πάντως «λεπτό» το θέμα των έργων τέχνης που είχαν κατασχεθεί.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωνε ότι η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα έπαιρνε μέρος στην τελετή των εγκαινίων λόγω διαφωνίας που αφορούσε το πρωτόκολλο.

Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται μεταξύ άλλων αντικείμενα τέχνης που είχε κατασχέσει ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία, πρόκειται να εγκαινιαστεί στο Ερμιτάζ και θα ανοίξει για το κοινό το Σάββατο, στην επέτειο της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση (22 Ιουνίου 1941).

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικά για το όλο ζήτημα, καθώς, με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν, η συμμετοχή της Μέρκελ θα ακυρωνόταν με πρωτοβουλία της Ρωσίας. «Σάλος για τα λεηλατημένα έργα τέχνης», «Ο Πούτιν είναι άθλιος διπλωμάτης», «Το σκάνδαλο με τα λεηλατημένα έργα τέχνης επισκιάζει το ταξίδι στη Ρωσία», ήταν τίτλοι στα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς ο Τύπος ερμήνευσε το επεισόδιο ως ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ είχε δηλώσει πως η Μόσχα ακύρωσε την εκδήλωση, με το επιχείρημα πως «ήταν αδύνατον ο οικοδεσπότης να βρει χρόνο» για να παραστεί. Ερωτηθείς τι θα έλεγε η Μέρκελ, ο Στράιτερ απάντησε: «θα αναφερόταν πιθανόν για άλλη μια φορά στη γερμανική θέση για το ζήτημα των ‘λεηλατημένων έργων τέχνης’».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου οι σοβιετικοί είχαν λεηλατήσει πάνω από 1 εκατομμύριο βιβλία και χιλιάδες αντικείμενα τέχνης. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα εκθέσει το Ερμιτάζ είναι και πολλά από τα «τρόπαια» της νίκης του σοβιετικού στρατού, που το Βερολίνο ζητεί να επιστραφούν.

«Τα εγκαίνια της έκθεσης. . . θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να υπογραμμιστεί η στενή συνεργασία μας σε θέματα πολιτισμού», είχε προσθέσει ο Στράιτερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk