Εκανε στράικ στην μπουλντόζα

Την απόφαση για εξαίρεση από την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτιρίου, το οποίο φιλοξενούσε τα τελευταία 40 χρόνια το Bowling του Πειραιά, υπέγραψε την Πέμπτη 20 Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης.
Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στην Καστέλλα του Πειραιά, εγκαινιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων την περίοδο της χούντας από τον τότε δήμαρχο της πόλης Αριστείδη Σκυλίτση. Γενιές και γενιές Πειραιωτών, και όχι μόνο, έλιωσαν τις σόλες τους στο περίφημο Bowling «κυνηγώντας» τα strike και τα spare ή απολάμβαναν τον καφέ τους στο ομορφότερο μπαλκόνι του Πειραιά με την απέραντη θέα στο Φάληρο και στον Σαρωνικό.
Η έξωση το 2011
Τον Νοέμβριο του 2011 με προσωπική εντολή του δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου έγινε έξωση στην επιχείρηση η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητο-φιλέτο του Προφήτη Ηλία διότι, όπως αναφέρει ο ίδιος στο «Βήμα», είχε ανεξόφλητες οφειλές 200.000 ευρώ από ενοίκια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «εκτός από τα μισθώματα ο δήμος θα διεκδικήσει επιπλέον 500 χιλιάδες ευρώ για τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι τελευταίοι ενοικιαστές».
Το κτίριο πλέον, ύστερα από τέσσερις ανοιχτούς διαγωνισμούς (οι πρώτοι τρεις κηρύχθηκαν άγονοι), έχει περάσει σε νέο επιχειρηματία. Το μηνιαίο μίσθωμα, όπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Μιχαλολιάκος, ορίστηκε στα 6.500 ευρώ ενώ ο νέος ενοικιαστής έχει και την υποχρέωση να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στα περίπου 1.600 τ.μ. των εγκαταστάσεων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της παντελούς εγκατάλειψης το κτίριο υπέστη σοβαρές φθορές, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
«Ηταν ο τέταρτος συνεχόμενος ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός, παρ’ ότι ο νόμος μάς επέτρεπε, μετά από δύο άγονους να το δώσουμε με απευθείας ανάθεση και με όποιο τίμημα εκτιμούσαμε. Δεν το έκανα. Προτιμώ τις ανοιχτές διαδικασίες. Ετσι πετύχαμε μίσθωμα 30% πάνω από την τιμή εκκίνησης ενώ ο νέος ενοικιαστής αναλαμβάνει και τα έξοδα ανακατασκευής» σημειώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Πειραιά.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το αιτούμενο μηνιαίο μίσθωμα στον πρώτο διαγωνισμό ήταν 10.000 ευρώ. Η εκμίσθωση του ακινήτου με 6.500 ευρώ μηνιαίως έχει προκαλέσει αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό και πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι της σύμβασης.
Η πρώτη αίθουσα bowling στην Ελλάδα
Το άθλημα του bowling πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 1972 σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Apollon Palace» στο Καβούρι. Λίγο αργότερα κατασκευάστηκε αυθαίρετα η πρώτη αίθουσα bowling στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στον Πειραιά, η οποία λειτούργησε αδιαλείπτως ως τον Νοέμβριο του 2011.
Τα επόμενα χρόνια το άθλημα άρχισε να διαδίδεται σε όλη τη χώρα και πολλές αίθουσες εγκαινιάζονταν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ηράκλειο και από τη Λάρισα ως την Αλεξανδρούπολη. Σήμερα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 50 αίθουσες στη χώρα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk