Βουλή: Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά «κυβερνητικού δικομματισμού»

Πυρά κατά του «κυβερνητικού δικομματισμού», εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον έλεγχο και την φορολόγηση των υπεράκτιων off-shore εταιριών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι «η κυβερνητική κρίση έχει πάρει αποκρουστικότατες μορφές και δεν οφείλεται μόνο στην ΕΡΤ αλλά έχει ουσιαστικότερα αίτια: είναι κρίση πλήρους και παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη βάση της στην ξεθεμελίωση της χώρας», υποστήριξε. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει διαλύσει τα πάντα». «Δεν αφήσατε τίποτα όρθιο. Αυτό το καλοκαίρι μοιάζει με καλοκαίρι πολεμικής περιόδου παρά με καλοκαίρι ειρήνης από την άποψη την οικονομική και κοινωνική. Το αδιέξοδό σας είναι πλήρες», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι «ο παλαιός δικομματισμός, γίνεται τώρα κυβερνητικός δικομματισμός». «Μπήκατε σε τροχιά κατάρρευσης διότι διαλύσατε τη χώρα και η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, που θα επιβάλλει ο λαός με ένα μεγάλο εργατικό λαϊκό κίνημα για μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας», εκτίμησε, ενώ διερωτήθηκε «αν έχουμε κυβέρνηση».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κυρία Σοφία Βούλτεψη αντέδρασε λέγοντας ότι το αν υπάρχει ή όχι κυβέρνηση εξαρτάται από αυτούς που «επιτρέπουν να έχουμε δεδηλωμένη στο Κοινοβούλιο» και όχι από το τι πιστεύει η αντιπολίτευση. Ενώ απευθυνόμενη προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «για να ζητηθούν εκλογές πρέπει να υπάρχει ένα πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο για να το παρουσιάσετε στον ελληνικό λαό». «Δεν γίνεται όμως να θέλεις εκλογές και να μην μπορείς να γεμίσεις μια συγκέντρωση στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Μ. Χρυσοχοίδης κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη ότι «άρχισε πάλι να μιλάει για εφιάλτες και καταστροφές τη στιγμή που η χώρα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τουρισμού σε όλη τη χώρα». Απαντώντας δε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση είπε ότι «δεν υπάρχουν συνεταίροι αλλά εταίροι στην κυβερνητική προσπάθεια», ενώ σε ό,τι αφορά το ΠαΣοΚ ξεκαθάρισε πως «δεν ετέθη για εμάς κανένα δίλημμα αν θα αναλάβουμε την εθνική μας ευθύνη ή όχι». «Σημασία δεν έχουν οι τσαμπουκάδες, αλλά η υπευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Δεν υπάρχουν διλήμματα. Προχωράμε με αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα για να βγει από την κρίση», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός, ενώ κατέληξε: «Μείνετε με τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τις πορείες στην ΕΡΤ. «Δεν σας ακολουθεί ο λαός και δεν πρόκειται να σας ακολουθήσει κανείς».

Για τις off-shore

Έντονη κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα των ελέγχων και της φορολόγησης των εξωχώριων εταιρειών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Δραγασάκης είπε ότι «τα ποσά που ήταν στους φορολογικούς παραδείσους παραμένουν ή το πολύ άλλαξαν φορολογικούς παραδείσους». Και τόνισε ότι «λύσεις υπάρχουν και έχουν διατυπωθεί», όπως το να υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών και όχι μετά αιτήματος για την δράση των off-shore, να υπάρξει πανευρωπαϊκό περιουσιολόγιο των πλουσίων και νέοι κανόνες για την λειτουργία και φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε γυμνοί. Επί 20 χρόνια άφησαν συνειδητά τη χώρα αθωράκιστη για να εξυπηρετούν την πλούσια πελατεία τους», είπε αναφερόμενος στο ΠαΣοΚ και τη ΝΔ. Ενώ ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης ζήτησε να καταγράφονται οι σχέσεις που διατηρούν οι ξένες πολυεθνικές που εδρεύουν στη χώρα μας με off-shore. Η βουλευτής του κόμματος κυρία Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: από τις 16.500 off-shore μόνο οι 998 υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις το 2012. «Από τα ασήμαντα 4,3 εκ. ευρώ φορολογικά έσοδα του 2003 πέσαμε στις 345.000 ευρώ το 2012», σημείωσε.

Μαυραγάνης: «Έχει αρχίσει η συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης τόνισε ότι «η συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου έχει αρχίσει να γίνεται», ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη και το δείχνει με συγκεκριμένες πράξεις», όπως η μεταβίβαση του ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών σε μεγαλύτερο ελεγκτικό κέντρο. Από τις καταγραφές που έχουν γίνει προκύπτει ότι 6.575 εταιρείες διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα και ήδη άρχισε να εκτελείται ένα σχέδιο με κριτήρια κινδύνου ώστε να ελεγχθούν. Όπως είπε, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες 315 υποθέσεις και που αφορούν περί τα 40 εκ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 6 εκ. ευρώ. Επίσης, είπε ότι έχουν δοθεί 102 εντολές ελέγχου από το ΣΔΟΕ για να προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεί στοιχεία. Διαβεβαίωσε δε ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τέτοια και μέσω της καταπολέμησης να έχουμε πρόσθετα έσοδα για να ασκήσουμε μια καλύτερη πολιτική σε τομείς που χρειάζονται την παρέμβασή μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική