Νόμιζαν ορισμένοι, όπως μου έλεγαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, ότι ο κ. Ι. Στουρνάρας (φωτογραφία δεξιά) θα έδειχνε ενόχληση με τις διαρροές (κυρίως από το ΠαΣοΚ, όπως μου είπαν) του τύπου ότι τον άφησαν οι πολιτικοί αρχηγοί να περιμένει για αρκετή ώρα στο χολ του Μεγάρου Μαξίμου, προτού εισέλθει στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν. Πληροφορήθηκε τις διαρροές και το μόνο που είπε (και αυτό το είπε χαμογελώντας) ήταν: «Ασ’ τους να λένε, δεν κομπλάρω εύκολα. Εγώ ξέρω τι κάνω».
nnn
Οι σχέσεις ωστόσο των κκ. Βενιζέλου και Στουρνάρα δεν περνούσαν ούτε περνούν την καλύτερή τους φάση και πολλές φορές υπήρξε ανάμεσά τους διαμάχη, κυρίως όσον αφορά τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Ορισμένοι άρχισαν να «διαρρέουν» ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε να είναι παρών ο κ. Στουρνάρας στη σύσκεψη των αρχηγών την ώρα που γινόταν συζήτηση για πολιτικά θέματα. Ο κ. Στουρνάρας (να θυμίσω ότι έχει την ευθύνη ως υπουργός Οικονομικών του νέου ραδιοτηλεοπτικού τομέα) πήγε όντως στο Μαξίμου και περιμένοντας να τον φωνάξουν διεκπεραίωσε και ορισμένα θέματα που είχαν μείνει ανοιχτά με την τρόικα.
nnn
Αρνήθηκε επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών όσο περίμενε να πάρει το τοστ που του πρόσφεραν. Αντιθέτως, οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη της Τετάρτης έφαγαν από ένα τοστ συνοδευόμενο από αναψυκτικό. Τελευταίως το Μέγαρο Μαξίμου κάνει περικοπές στα κεράσματα. Προσφέρει στους επισκέπτες του είτε ψωμοτύρι, είτε τοστ, είτε σκέτο καφέ με κανένα κουλουράκι. Πού άλλες εποχές που σε τέτοιους είδους συσκέψεις «εισέβαλλαν» στο πρωθυπουργικό γραφείο πίτσες, σουβλάκια και κεμπάπ.
nnn


«Πράσινο φως» για την εκπομπή

Από που θα εκπέμψει η ΝΕΡΙΤ; Ιδού το ερώτημα. Με πληροφορούν ότι όλα είναι έτοιμα για εκπομπή και το μόνο που απομένει είναι δοθεί το «πράσινο φως» από τους τρεις αρχηγούς. Τώρα, πώς είναι όλα έτοιμα; Πότε έγιναν προσλήψεις με δίμηνη σύμβαση, το κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό. Αν και ορισμένοι στην κυβέρνηση λένε ότι οι προσλήψεις αυτές δεν θα γίνουν κατ’ ανάγκην από απολυμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ. Υπάρχουν απολυμένοι και από άλλα (ιδιωτικά) τηλεοπτικά κανάλια.
nnn
Ο κ. Σ. Κεδίκογλου με διαβεβαιώνει ότι έχει επιλεγεί και ο χώρος απ’ όπου θα εκπέμψει η νέα ραδιοτηλεόραση: «Εχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις, είμαστε πανέτοιμοι, περιμένουμε το «πράσινο φως»» αναφέρει. Ε λοιπόν, κάθησα και έψαξα το όλο θέμα. Πρόσεξα για παράδειγμα ότι η ΕΤ2 (η πάλαι ποτέ ΥΕΝΕΔ) στη Μεσογείων φρουρείται από διμοιρίες των ΜΑΤ και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν (η έξοδος είχε επιτραπεί εδώ και ημέρες). Από την ΕΤ2 μπορεί εύκολα ο νέος φορέας να εκπέμψει. Οπως μπορεί να εκπέμψει με βαν και από τη Μουρούζη (επίσης φρουρείται από τα ΜΑΤ), ή ακόμη για λόγους σημειολογικούς μπορεί να εκπέμψει και από το Ζάππειο ή από την Ακρόπολη. Λέτε;
nnn


Ράβουν κοστούμια

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ουδόλως ασχολούνται με την ΕΡΤ ή τον νέο δημόσιο φορέα που πρόκειται να δρομολογηθεί. Μοναδικό θέμα συζήτησής τους (τώρα που είδαν ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος εκλογών) είναι –τι άλλο; –ο ανασχηματισμός. Ορισμένοι λένε ότι άρχισαν να ράβουν κοστούμια για το νέο υπουργικό σχήμα, άλλοι κάνουν προβλέψεις, άλλοι χρήζουν τον κ. Ευ. Βενιζέλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φ. Κουβέλη επίσης αντιπρόεδρο (αλλά Β’) και υπουργό Δικαιοσύνης, άλλοι δημιουργούν νέα υπουργεία, όπως αυτό της Νέας Γενιάς, ό,τι θέλει ακούει κανείς…
nnn


Τα «απόνερα» του κλεισίματος

Το 2011 ο τότε αρμόδιος υπουργός και για τα ΜΜΕ κ. Ηλίας Μόσιαλος σχεδίασε την κατάργηση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ) και τη μεταβίβαση των σπάνιων αρχείων του στο αρχείο της ΕΡΤ.
nnn
Για την Ιστορία σάς αναφέρω ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο ψηφιοποιημένο αρχείο εκατοντάδων ωρών, αποτελούμενο κυρίως από τα αλήστου μνήμης «Ελληνικά Επίκαιρα», δηλαδή τα μικρά φιλμάκια τα οποία χρησιμοποιούσαν οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις για την κρατική προπαγάνδα.
nnn
Αργότερα, το 2012, με απόφαση του τότε πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου και του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου όντως το ΕΟΑ καταργήθηκε –μαζί με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων –ενώ το προσωπικό πέρασε σε καθεστώς εφεδρείας.
nnn
Με το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση και το «κατέβασμα» των server της ραδιοτηλεόρασης, έπεσε και το αρχείο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόσβαση σε όλα εκείνα τα βίντεο εποχής που είχαν παραχθεί από τη Διεύθυνση Τύπου τού άλλοτε υπουργείου Προεδρίας. Είπαμε «μεταρρύθμιση», αλλά όχι κι έτσι…

HeliosPlus