Παζάρι για «πακέτο» δόσεων

Την προκαταβολή «πακέτου» δόσεων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα

Την προκαταβολή «πακέτου» δόσεων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα. Η πρωτοβουλία προέρχεται από την πλευρά των Ευρωπαίων και αφορά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ως τον Ιούνιο του 2014, οπότε λήγει ουσιαστικά ο κορμός των δόσεων του μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν από τώρα στην Ελλάδα οι δύο τελευταίες δόσεις του 2013, για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο λόγος που προωθείται αυτή η κίνηση είναι διπλός. Πρώτον, το ΔΝΤ πρέπει τυπικά βάσει καταστατικού να βεβαιωθεί ότι η χρηματοδοτική ροή προς την Ελλάδα είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες ώστε να συνεχίσει να εκταμιεύει δόσεις. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τη στιγμή που σχεδιάζουν οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν το θέμα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2014, όπως ανέφερε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το σενάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από «συμπληγάδες πέτρες» και να αντιμετωπίσει κενά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι βασικές ανησυχίες είναι οι εξής. Πρώτον, η απροθυμία των Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους, όπως συμφώνησαν να κάνουν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Αν δεν το κάνουν, δημιουργείται κενό 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και περίπου 2 δισ. ευρώ μόνο για φέτος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετέφεραν στο «Βήμα» την εκτίμηση ότι το θέμα θα διευθετηθεί.
Ο επόμενος σκόπελος είναι ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ το 2013 καθώς το νούμερο αυτό εντάσσεται επίσης στο χρηματοδοτικό μείγμα. Μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ η κυβέρνηση ζητεί μετακίνηση ενός μέρους του στόχου για το 2014, κάτι όμως που δυσχεραίνει τους υπολογισμούς. Η δυσκολία της εξίσωσης μεγαλώνει αν συνυπολογίσει κανείς και το διαφαινόμενο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014 που τοποθετείται από κάποιες πηγές σε ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ και επισείει τον κίνδυνο να αποφασιστούν νέα μέτρα το φθινόπωρο του 2013 κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2014.
Το πακέτο
Το σύνολο του πακέτου των 8,1 δισ. ευρώ αποτελείται από τα παρακάτω «συστατικά». Πρώτον, από δόσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι δόσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ που απομένουν για το 2013 από την Ευρωζώνη – 700 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο και 2,4 δισ. ευρώ για το δ’ τρίμηνο – και επίσης 1,1 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ η οποία θα παραιτηθεί από κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα λεγόμενα SMP’s.
Επιπλέον, αναμένονται 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ για το β’ τρίμηνο του 2013 και επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των (απρόθυμων προς ώρας) Κεντρικών Τραπεζών των «17». Αν διασφαλιστούν τα 8,1 δισ. ευρώ, επιτυγχάνεται η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως τον Ιούνιο του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα δεσμευτεί εγγράφως να κλείσει όλες τις τρύπες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία