Η επόμενη ημέρα της Eurobank

Στη γενική συνέλευση της Eurobank, την προσεχή Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ν. Νανόπουλος θα προεδρεύσει στη διαδικασία, όμως δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της τράπεζας. Υστερα από 23 χρόνια στο τιμόνι της Eurobank, την οποία από μια τράπεζα-boutique τη μετέτρεψε στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο της χώρας προτού ξεσπάσει η κρίση χρέους, αποφάσισε να αποχωρήσει. Το ίδιο πράττει και ο πρόεδρος της Eurobank κ. Τίμος Χριστοδούλου.

Στη γενική συνέλευση της Eurobank, την προσεχή Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ν. Νανόπουλος θα προεδρεύσει στη διαδικασία, όμως δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της τράπεζας. Υστερα από 23 χρόνια στο τιμόνι της Eurobank, την οποία από μια τράπεζα-boutique τη μετέτρεψε στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο της χώρας προτού ξεσπάσει η κρίση χρέους, αποφάσισε να αποχωρήσει. Το ίδιο πράττει και ο πρόεδρος της Eurobank κ. Τίμος Χριστοδούλου. Με την αποχώρησή τους κλείνει ένας κύκλος στην ιστορία της τράπεζας που είχε συνδεθεί με τον ιδρυτή της και πρώην μεγαλομέτοχο κ. Σπ. Λάτση. Αν και το στίγμα της οικογένειας Λάτση παραμένει στο λογότυπο της τράπεζας, το περίφημο «λατσόσημο» με το γράμμα Λ στα ελληνικά και στα λατινικά, ένας νέος κύκλος ανοίγει για την τράπεζα, που αποτελεί πλέον το μεγάλο ερωτηματικό του εγχώριου τραπεζικού συστήματα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
Εχοντας ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι πλέον ο βασικός της μέτοχος και διαθέτοντας μία από τις πιο δυναμικές ομάδες management του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι, αναμένει τις αποφάσεις των δανειστών μας για το μέλλον της. Τα σενάρια πολλά: από την είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων και πώληση μέρους της συμμετοχής του Ταμείου ως τη συγχώνευσή της με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank και την επαναφορά του deal με την Εθνική.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση της ενίσχυσης της θέσης του μεγάλου καναδικού επενδυτικού κεφαλαίου Fairfax στη θυγατρική του ομίλου Eurobank Properties με 164 εκατ, ευρώ φούντωσε τα σενάρια και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της, η τιμή της οποίας μέσα σε δύο ημέρες κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%, αλλά με πραγματική διασπορά κάτω από το 1% των μετοχών.
Και όχι αδίκως. Το καναδικό κεφάλαιο είχε πριν από περίπου τρεις μήνες εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αποκτώντας ένα σημαντικό ποσοστό. Τελικά το deal δεν προχώρησε, καθώς η πρόταση των Καναδών ήταν εκτός των προδιαγραφών της αύξησης που είχε ορίσει το ΤΧΣ. Πάντως το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα παραμένει. Ο πρόεδρός του Πρεμ Γούατσα έχει επισκεφθεί τη χώρα και έχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο στηρίζει. «Οταν συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατανοήσαμε σχεδόν αμέσως ότι έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο για να επενδύσουμε στη χώρα. Τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η ελληνική κυβέρνηση είναι διαθέσιμοι είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να ορθοποδήσει και πάλι η οικονομία. Πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός και οι έλληνες πολίτες θα επιτύχουν» αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής».
Η πεποίθησή του αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει κάνει καίρια βήματα στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θετική δυναμική που θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα» Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της Ιρλανδίας, χώρα στην οποία επένδυσε η Fairfax σε αντίστοιχο σημείο του οικονομικού κύκλου και βγήκε κερδισμένη. «Οπως είδαμε και στην Ιρλανδία, κάποιες κρίσιμες αποφάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της ψυχολογίας των επενδυτών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γι’ αυτά τα πράγματα, αλλά πιστεύουμε ότι οι σκοτεινές μέρες είναι πλέον παρελθόν για την Ελλάδα και ότι το μέλλον προμηνύεται λαμπρό» αναφέρει.
Το ερώτημα βεβαίως είναι αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη Eurobank. «Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Fairfax προς τον όμιλο Eurobank» λέει ο ίδιος. Και κάπως έτσι το αντιλαμβάνεται η αγορά. «Aπό τη στιγμή που ο ισολογισμός της Eurobank Properties ενοποιείται με αυτόν της μητρικής, τα κεφάλαια που βάζει η Fairfax στην Properties προσμετρώνται στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου» αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, «αν στα κεφάλαια αυτά συνυπολογιστούν τα οφέλη από πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στο οποίο προχώρησε η Eurobank την περασμένη εβδομάδα ύψους 307 εκατ. ευρώ, εκτός από την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου, στην ουσία θα είχε καλυφθεί το 10% της συμμετοχής των ιδιωτών αν η τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου». Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον θα δείξει αν το ενδιαφέρον που εκφράζει αρχικά η Fairfax για τη Eurobank μετουσιωθεί σε πράξη. Αυτό πάντως που είναι χειροπιαστό προς το παρόν είναι το ενδιαφέρον της για την εγχώρια αγορά ακινήτων. «Μέσα από τη συναλλαγή αυτή η Fairfax εκφράζει το ενδιαφέρον της για τον τομέα της ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Παράλληλα, η συναλλαγή αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ενδεχόμενη συμμετοχή της εταιρείας σε έργα αξιοποίησης ακινήτων μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας» αναφέρει ο Πρεμ Γούατσα.
Στην αύξηση κεφαλαίου της Properties εκτός από τη Fairfax θα συμμετέχει και η Fidelity, η οποία αναμένεται να ασκήσει στο ακέραιο τα δικαιώματά της που αναλογούν στο 6% που κατέχει. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι «η Fidelity έχει ενημερώσει ότι θα μπει στην αύξηση». Το ίδιο έχουν κάνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και οι υπόλοιποι αμερικανοί μέτοχοι, οι οποίοι κατέχουν συνολικά ποσοστό 7%. «Ολοι επικοινώνησαν με την εταιρεία μόλις ανακοινώθηκε η αύξηση και η συμμετοχή της Fairfax και δήλωσαν ότι θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους και επιπλέον ότι θα καλύψουν τυχόν αδιάθετα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk