Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες, από έλλειψη ρευστότητας, γραφειοκρατία ως και ζητήματα με την τεχνολογία, όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, πειρατικό λογισμικό, κ.ά.
Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte με τίτλο «Οι τάσεις στην Τεχνολογία», πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) ερωτηθέντες αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους υπήρξαν θύματα τουλάχιστον μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Πιο συγκεκριμένα, το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εταιρεία του υπέστη πολλαπλές παραβιάσεις ενώ ένα ανησυχητικό ποσοστό της τάξης 17% δεν ήταν καν βέβαιο για την ικανότητα της εταιρείας του να εντοπίσει τέτοιου είδους επιθέσεις.
Αναφέρεται ότι τα καταναλωτικά/ προσωπικά δεδομένα είναι αυτά που αναζητούνται κυρίως από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και για αυτό τον λόγο οι εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να τα προστατέψουν. Οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν υψηλότερα τα καταναλωτικά/ προσωπικά δεδομένα. Πιο αναλυτικά, περίπου οι μισοί (49%) ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος τύπος δεδομένων είναι ο πιο σημαντικός για τους κυβερνοεγκληματίες, ενώ αρκετά σημαντικούς τύπους δεδομένων έκριναν την πνευματική ιδιοκτησία (27%), την εταιρική στρατηγική της εταιρείας (13%) και τις πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας (11%). Σε συμφωνία με τα παραπάνω στοιχεία έρχονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων, όπου περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους επενδύουν πολύ περισσότερο αρχικά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και έπειτα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (23%).
Ενα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις είναι το πειρατικό λογισμικό που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι με το γνήσιο λογισμικό θα είχαν οικονομικά οφέλη. Το γνήσιο λογισμικό προσφέρει τετραπλάσια οικονομικά οφέλη από ό,τι το πειρατικό λογισμικό στην εθνική οικονομία και τις επιχειρήσεις και της Ελλάδας, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της BSA.

Η αύξηση 1% στη χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε αύξηση της τάξεως των 388 εκατομμυρίων δολαρίων στην εθνική παραγωγή σε σύγκριση με τα 90 εκατομμύρια δολάρια από μια αντίστοιχη αύξηση πειρατικού λογισμικού –που σημαίνει ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε 299 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον οικονομικό όφελος.

HeliosPlus