Επενδύσεις ευκαιρίας από τους ξένους

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αύξηση της συμμετοχής των ξένων στο αναδυόμενο Χρηματιστήριο Αθηνών, υποστηρίζει στη συνέντευξή της στο «Βήμα» η κυρία Λυδία Μαλάκη τoυ λονδρέζικου επενδυτικού οίκου Schroders, εκτιμώντας πως το ενδιαφέρον των ξένων funds θα επικεντρωθεί στις αποκαλούμενες και ως επενδύσεις χρεοκοπίας με αγορές προβληματικών τραπεζικών δανείων.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αύξηση της συμμετοχής των ξένων στο αναδυόμενο Χρηματιστήριο Αθηνών, υποστηρίζει στη συνέντευξή της στο «Βήμα» η κυρία Λυδία Μαλάκη τoυ λονδρέζικου επενδυτικού οίκου Schroders, εκτιμώντας πως το ενδιαφέρον των ξένων funds θα επικεντρωθεί στις αποκαλούμενες και ως επενδύσεις χρεοκοπίας με αγορές προβληματικών τραπεζικών δανείων. Οπως πάντως εκτιμά, χωρίς την επαναφορά του δανεισμού στις ελληνικές επιχειρήσεις, πολύ δύσκολα θα σπάσει ο κύκλος της ύφεσης και ανεργίας ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.


Το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσφάτως υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές. Ποια προβλέπετε πως θα είναι η πορεία του στη συνέχεια;
«Η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και το Ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι στιγμής δείχνει μεγάλη μεταβλητότητα από την αρχή του έτους. Ο συνδυασμός της χαμηλής κεφαλαιοποίησης και της περιορισμένης αξίας των συναλλαγών καθιστά δύσβατες τις επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές για τους ξένους. Ακόμη και η επαναφορά της Ελλάδας στον δείκτη αναδυομένων αγορών δεν σημαίνει επενδυτική ευκαιρία όταν η ποσόστωσή της στον δείκτη κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στο 0,16%. Ενας ξένος διαχειριστής μπορεί εύκολα να την παρακάμψει επιλέγοντας ευκαιριακές τοποθετήσεις. Επομένως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για συμμετοχή των ξένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Δεν αποκλείεται η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων να επικεντρωθεί σε επενδύσεις χαρακτήρα private equity ή distressed assets, including loans, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν π.χ. τα προβληματικά ενεργητικά των ελληνικών τραπεζών. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος των ελληνικών ΑΕΔΑΚ στην ανάκαμψη των εγχώριων χρηματιστηριακών αξιών. Προς το παρόν το ενδιαφέρον των επενδυτών εξακολουθεί να είναι στραμμένο στο εξωτερικό».

Οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν την ανακεφαλαιοποίησή τους. Πώς βλέπετε την πορεία του κλάδου που επηρεάζει καταλυτικά και την ελληνική οικονομία;
«Ο τραπεζικός τομέας θα συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική οικονομία, καθώς χωρίς την επαναφορά του δανεισμού στις ελληνικές επιχειρήσεις, πολύ δύσκολα θα σπάσει ο κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας με επιστροφή στην ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και τη δημιουργία νέων τραπεζικών σχημάτων στην ελληνική αγορά (συγχωνεύσεις, κρατικοποιήσεις), οι τράπεζες θα εστιάσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης σε τρία σημεία: μείωση του κόστους χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA, αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και σημαντική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου δανείων με στόχο την απεμπλοκή από junk (σκουπίδια) δάνεια. Στην τελευταία περίπτωση είναι πιθανό να δούμε και επιλεκτικές πωλήσεις κομματιών του χαρτοφυλακίου σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την τιμή κρίσης ή ακόμη και write offs (διαγραφές). Αν και επώδυνες, οι κινήσεις αυτές θα βοηθούσαν ουσιαστικά σε μια επανεκκίνηση της οικονομίας. Επιπλέον, όσο πιο γρήγορα γίνουν οι κινήσεις αυτές, τόσο καλύτερα, αν θυμηθούμε ότι ο τραπεζικός τομέας στον Ευρωπαϊκό Νότο ασθενεί, και όποια αρνητική εξέλιξη στη γειτονική Ισπανία, πιθανώς να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μας».

Πώς βλέπετε την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας;
«Η παγκόσμια οικονομική μηχανή συνεχίζει να προχωρά, αν και με μειωμένη ταχύτητα, υποβοηθούμενη από μια μικρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ η οποία αντισταθμίζεται από τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην Ευρώπη. Οι αναδυόμενες οικονομίες αισθάνονται εντονότερα τις αποπληθωριστικές πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ και την αδυναμία των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Τα φωτεινά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι η Ιαπωνία, όπου έχουμε αναθεωρήσει ανοδικά την ανάπτυξη για το τρέχον έτος και σε μικρότερο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η πρόβλεψη έχει επίσης αναβαθμιστεί. Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη δεν είναι ιδανικές, η χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας, οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και ενδείξεις ότι το QE (ποσοτική χαλάρωση) δουλεύει θετικά μέσω wealth effects, θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οδεύουμε προς το 2014».
«Περιορισμός της λιτότητας στην ευρωζώνη»
Οι τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα πρέπει να συρρικνωθούν κατά 1,5 τρισ. δολ.
Πώς βλέπετε την πορεία της ευρωζώνης;
«Η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι βυθισμένη στην ύφεση. Το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης ωθεί τους φορείς χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την καθυστέρηση της λιτότητας σε κάποια μέλη-κράτη, σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερη πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης της ανεργίας των νέων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να λαμβάνει μια πιο χαλαρή άποψη των χωρών που αποτυγχάνουν στους δημοσιονομικούς τους στόχους, και παρατείνοντας την περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να προσαρμόσουν το έλλειμμά τους στο 3% του ΑΕΠ. Φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση στις Βρυξέλλες ότι η σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής για να αναπληρώσει κυκλικές ελλείψεις της οικονομίας είναι αντιπαραγωγική στο σημερινό περιβάλλον. Η δημοσιονομική λιτότητα για την ευρωζώνη κατά 1,1% του ΑΕΠ το τρέχον έτος μειώνεται σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ το 2014, έχοντας ουσιαστικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Πηγαίνοντας στο 2014, βλέπουμε τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσαρμογή μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης. Δυνάμει του «mark to market» του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της απόφασης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε πρώιμο στάδιο, οι ΗΠΑ έχουν εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και είναι σε ισχυρή θέση να επαναλάβουν την ανάπτυξη. Συγκριτικά, η Ευρώπη έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι περιφερειακές τράπεζες εξακολουθούν να πρέπει να απομοχλεύσουν 1,5 τρισ. δολ.!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk