Αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Την κατηγορηματική αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, «μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «θα στερήσει από τη χώρα από ένα αποτελεσματικό μοχλό άσκησης ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «έγκλημα ξεπουλήματος», κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι πριν καταλήξει σε απόφαση δεν εξέτασε ως όφειλε σειρά κρίσιμων ποιοτικών στοιχείων όπως «η γεωπολιτική σημασία, η ταύτιση των συμφερόντων, οι προοπτικές της επιχείρησης, η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας».

Η προσφορά της SOCAR δεν εξασφαλίζει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, αντίθετα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την προώθηση άκρως αρνητικών σχεδίων, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την προσφορά της αζέρικης εταιρείας «εξευτελιστική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την «παραπαίουσα» και «χωρίς πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση» κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και σε κάθε περίπτωση την καλεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, θίγοντας και εθνικά θέματα, επικαλούμενος τις «στενές σχέσεις της SOCAR με τις Τουρκικές κρατικές Εταιρείες BOTAS και TPAO».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα στην σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Η παραπαίουσα κυβέρνηση επιμένει στην ίδια νεοφιλελεύθερη καταστρεπτική πολιτική να ξεπουλήσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επιδιώκει να προχωρήσει στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar αντί 400 εκατ. ευρώ (για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια. Καλούμε την κυβέρνηση η οποία δεν έχει πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση να σταματήσει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων».

Η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στον οποιοδήποτε, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα στερήσει από τη χώρα από ένα αποτελεσματικό μοχλό άσκησης ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής. Θα παραδώσει ένα σημαντικό δίκτυο μεταφοράς Φ.Α., που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των ελλήνων φορολογουμένων σε ξένα συμφέροντα, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στους καταναλωτές και την απασχόληση».

Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι μία συνηθισμένη επιχείρηση, αλλά μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Ακόμη και με την λογική των κυβερνώντων, προτού καταλήξουν σε κάποια απόφαση, πέρα από τα λογιστικά στοιχεία, -όπου επικεντρώνεται η συζήτηση-, πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά ποιοτικών στοιχείων όπως: η γεωπολιτική σημασία, η ταύτιση των συμφερόντων, οι προοπτικές της επιχείρησης, η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας».

Δεν γνωρίζουμε τελικά πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο διαγωνισμός επειδή όλες οι πηγές φαίνεται να συνδέουν τον σχετικό διαγωνισμό με την επικείμενη οριστική επιλογή του κονσόρτσιουμ του σχετικού κοιτάσματος ως προς τον αγωγό ΤΑΡ ή ΝΑBUCCO.

Σε κάθε περίπτωση όμως γίνεται σαφές πως η προσφορά της SOCAR δεν εξασφαλίζει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, αντίθετα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την προώθηση άκρως αρνητικών σχεδίων. Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην εκποίηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων ενέργειας, αναντικατάστατων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα ανεχτεί και δεν θα αποδεχτεί το έγκλημα του ξεπουλήματος του ΔΕΣΦΑ.
Επιπλέον, και ανεξάρτητα από την δική μας κατηγορηματική αντίθεση, πρέπει να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

  • Γιατί εμφανίζεται ικανοποιημένη από την προσφορά παρότι είναι εξευτελιστική αφού είναι πολύ μικρότερη από τα πάγια κεφάλαια της εταιρείας!!! Εκτιμήσεις αναλυτών θεωρούν ότι το τίμημα αυτό είναι το μισό ως και το ένα τρίτο του πραγματικού και αυτό επιβεβαιώνεται και από την προσφορά της Ρώσικης που ήταν κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
  • Γιατί στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ δεν κατέθεσαν προσφορά οι Ρώσοι και γιατί αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό για ΔΕΣΦΑ;
  • Γιατί δεν κατέθεσε προσφορά κάποια μεγάλη Ευρωπαϊκή Εταιρεία;
  • Μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής ένας διαγωνισμός, όπου υποβάλλει προσφορά μόνο ένας και γιατί δεν κρίθηκε άγονος όπως γίνεται ως σήμερα;
  • Αν η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετεί κύρια τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, όπως είναι φυσικό σαν κρατική εταιρεία, μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει και τα κρατικά συμφέροντα της πατρίδας μας; Τι εγγυήσεις μας παρέχει η μέχρι σήμερα πολιτική του Αζερμπαϊτζάν επ’ αυτού;
  • Γνωρίζει η κυβέρνηση τις ιδιαίτερες και στενές σχέσεις της SOCAR με τις Τουρκικές κρατικές Εταιρείες BOTAS και TPAO;
  • Σε μια κρίση με την γείτονα Τουρκία μπορεί η SOCAR να μας εγγυηθεί την πρόσβαση στον αγωγό;
  • Ποια είναι τα σχέδια της SOCAR για την ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ;»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk