Κατάλληλα ελαστικά για ασφαλή οδήγηση

Τα ελαστικά γερνούν, ακόμη κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ή αν χρησιμοποιούνται ευκαιριακά – Η σωστή επιλογή τους μπορεί να προλάβει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως η απώλεια της πρόσφυσης

Τα ελαστικά γερνούν, ακόμη κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ή αν χρησιμοποιούνται ευκαιριακά – Η σωστή επιλογή τους μπορεί να προλάβει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως η απώλεια της πρόσφυσης

Το μοναδικό τμήμα του αυτοκίνητου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον δρόμο είναι τα ελαστικά του και αυτό αν μη τι άλλο δείχνει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους. Ολες οι αντιδράσεις και οι χειρισμοί του οδηγού μεταφέρονται στα ελαστικά, τα οποία καλούνται άλλοτε να επιταχύνουν και άλλοτε να επιβραδύνουν στους ρυθμούς που υπαγορεύει ο οδηγός και στις διαφορετικές συνθήκες του κάθε οδοστρώματος.

Επομένως η σωστή επιλογή τους μπορεί να προλάβει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως την απώλεια της πρόσφυσης και του ελέγχου του οχήματος.
Συνήθως η διάρκεια «ζωής» ενός ελαστικού υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης εξαρτάται κυρίως από τα χιλιόμετρα που έχουν πραγματοποιήσει και μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει στα 40 με 50 χιλιάδες χιλιόμετρα. Βέβαια καλό είναι μετά τη συμπλήρωση 5 χρόνων να ελέγχεται η κατάστασή τους γιατί όπως όλα τα προϊόντα έτσι και τα ελαστικά έχουν ημερομηνία λήξης.
Τα ελαστικά γερνούν, ακόμη κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ή αν χρησιμοποιούνται ευκαιριακά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του ελαστικού, συμπεριλαμβανομένων και της θερμοκρασίας, της συντήρησης, των συνθηκών αποθήκευσης και χρήσης, του φορτίου, της ταχύτητας, της πίεσης, καθώς επίσης και του στυλ οδήγησης. Ολοι αυτοί οι παράγοντες έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής των ελαστικών μας.
Συνιστάται λοιπόν στους οδηγούς να δίνουν τακτικά προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση των ελαστικών τους για σαφή σημάδια γήρανσης ή κόπωσης.

Επίσης η απρόσεκτη οδήγηση όπως τα αναίτια «σπιναρίσματα», τα γλιστρήματα και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές κατά την οδήγηση αποτελούν ενδείξεις φθοράς και μπορεί να οδηγήσουν σε σκισίματα, ρωγμές στα πλαϊνά του ελαστικού, μείωση της επιφάνειας της γόμας του πέλματος καθώς και σε μειωμένο βάθος αυλακώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι τα ελαστικά παύουν να παρέχουν επαρκή ασφάλεια, πρόσφυση ή επιδόσεις και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Τέλος, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει από το 2012 όλα τα ελαστικά αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με την οικονομία καυσίμου που προσφέρουν, τα επίπεδα πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα, αλλά και τον θόρυβο που παράγουν. Επομένως εκτός από την ένδειξη σχετικά με την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου στο τιμολόγιο αγοράς των ελαστικών αναγράφονται πλέον πληροφορίες για τις επιδόσεις τους στη βροχή και τον θόρυβο κύλισής τους σε ντεσιμπέλ.
Τα είδη των ελαστικών:
Χειμερινά ελαστικά: Προορίζονται για χειμερινές συνθήκες οδήγησης. Αποδίδουν καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες και στο βρεγμένο οδόστρωμα. Εχουν χάραξη πέλματος με βαθιές αυλακώσεις για να αποβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και να μη γλιστράει το αυτοκίνητο.
Θερινά ελαστικά: Προορίζονται για οδήγηση σε υψηλές θερμοκρασίες. Εχουν ασύμμετρη χάραξη πέλματος για να αποδίδουν καλά τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο οδόστρωμα.
Ελαστικά για 4χ4: Για τα καθαρόαιμα 4χ4 υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ελαστικών όπως για χιόνι, για λάσπη κ.ά. Χαρακτηριστικό τους είναι πως μειώνουν τα επίπεδα της οδικής συμπεριφοράς του οχήματος στην άσφαλτο και παράγουν αυξημένα επίπεδα θορύβου ενώ είναι ιδανικά για οδήγηση στο χώμα ή στη λάσπη.
Ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης: Δεν παραμορφώνονται τόσο όσο ένα συνηθισμένο ελαστικό λόγω του βάρους του οχήματος, με αποτέλεσμα η τριβή τους με το έδαφος να είναι μικρότερη. Διακρίνονται για τη μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, τις μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση και τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Autohub
Σίβυλλα
Helios Kiosk