Τα εγκαίνια της συλλογής Αβέρωφ στο Ιδρυμα Θεοχαράκη


Παρ’ ότι, όπως διαβεβαιώνουν οι συντελεστές της έκθεσης «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ» ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μέχρι τελευταία στιγμή είχε αφήσει ένα μικρό ενδεχόμενο μήπως τελικά και εγκαινίαζε την έκθεση – όπως προγραμματιζόταν- οι καταιγιστικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό δεν του επέτρεψαν τελικά να παραστεί χθες βράδυ στην πρώτη μέρα της έκθεσης στο ΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Την έκθεση με ογδόντα και πλέον πολύτιμα έργα από τη συγκεκριμένη συλλογή που ήρθαν από την Πινακοθήκη του Μετσόβου στο ΄Ιδρυμα της Αθήνας εγκαινίασε τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ενώ παρέστησε, μεταξύ άλλων, και η υπουργός Τουρισμού, ΄Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οι οικοδεσπότες, Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη και ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, καλοσώρισαν εκεί επίσης τους Αχιλλέα Καραμανλή, ΄Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, διευθυντές Μουσείων, εκπροσώπους Ιδρυμάτων και άλλων φορέων, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που έσπευσαν να θαυμάσουν μια ξεχωριστή συλλογή. Παρούσες στη βραδιά, όπως είναι φυσικό, ήταν οι κόρες του Ευάγγελου Αβέρωφ, Τατιάνα Αβέρωφ Ιωάννου και Ναταλία Αβέρωφ.

Εργα, όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμωνά, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη, «Το σπίτι που ονειρεύεται» του Μ. Οικονόμου, «Ερωτικό» του Γ. Μόραλη, «Ο προπάππος Περραίβος κρατώντας στο χέρι του την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου» του Ν. Εγγονό-πουλου, «Αναπαυόμενος άνδρας» του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, «Ξερά λουλούδια στο παράθυρο» του Π. Τέτση, «Αναφορά στο έργο του Π. Πανταζή »Κεφάλι άνδρα»» του Μ. Θεοφυλακτόπουλου, «Πορτρέτο Τα-τιάνας Α.» του Γ. Ρόρρη, και άλλα παρουσιάζονται στην έκθεση φανερώνοντας τον πλούτο των διαφορετικών υψηλών ζωγραφικών κατακτήσεων των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk