Προστασία sur mesure

Από την Ελένη Σκαλκώτου

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυτίδων οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο και στο κάπνισμα, ενώ μόλις το 1% αποδίδεται στη βιολογική γήρανση. Οι ηλιακές ακτίνες φθείρουν τα κύτταρα του δέρματος και πυροδοτούν την αντίστροφη μέτρηση τόσο για την πρόωρη γήρανση όσο και για άλλες δερματικές αντιδράσεις. Η φωτογήρανση προκαλείται από την αθροιστική επίδραση του ήλιου στην επιδερμίδα. Εκτός από το κολλαγόνο και την ελαστίνη οι ακτίνες UV καταστρέφουν σταδιακά και τα κύτταρα που διασφαλίζουν τη νεανικότητα του δέρματος. Παράλληλα, το ηλιακό φως επηρεάζει το γενετικό υλικό των αναπτυσσόμενων κυττάρων με αποτέλεσμα οι μεταλλαγές που προκύπτουν να οδηγούν σε ανομοιομορφία του χρωματικού τόνου της επιδερμίδας, όπως είναι οι κηλίδες και οι φακίδες, ξηρότητα και λέπτυνση του δέρματος. Ύστερα απ’ όλες αυτές τις πληροφορίες και δεδομένου ότι κάθε δεκαετία που μεγαλώνουμε αλλάζουν οι ανάγκες της επιδερμίδας μας και ταυτόχρονα μειώνεται το επίπεδο μελανίνης του οργανισμού κατά 10%-20%, η προσαρμογή της αντηλιακής φροντίδας κρίνεται απαραίτητη. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες που έχει μια εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα στις ηλικίες των 30, των 40 και των 50 χρόνων διαφέρουν σημαντικά. Προκειμένου λοιπόν να έχουμε την ιδανική αντηλιακή κάλυψη και να προστατεύσουμε το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και τις αλλοιώσεις οι οποίες οφείλονται στην αλόγιστη έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητο να επιλέγουμε ένα αντηλιακό που ταιριάζει τόσο στο δέρμα όσο και στην ηλικία μας.

30+ Προστασία και αντιγήρανση

Στην ηλικία των 20 χρόνων τα ένζυμα επιδιόρθωσης του DNA της επιδερμίδας λειτουργούν σωστά. Με το πέρασμα όμως του χρόνου τα επίπεδα των ενζύμων μειώνονται και η επιδερμίδα χρειάζεται υποστήριξη. Παρ’ ότι το δέρμα στην ηλικία των 30 έχει ακόμα μεγάλα αποθέματα κολλαγόνου και ελαστίνης και δεν χρειάζεται να του αφιερώνουμε πολλή ώρα καθημερινά, οι ελαστικές ίνες αρχίζουν να εκφυλίζονται και ο κυτταρικός μεταβολισμός να επιβραδύνεται. Για να διατηρήσουμε τη νεανικότητά του φροντίζουμε τα επίπεδα υγρασίας με μια ισχυρή ενυδατική κρέμα και επιλέγουμε ένα αντηλιακό που να ενισχύει τη φυσική διαδικασία αποκατάστασης του DNA και την επιδιόρθωση των ενζύμων.

40+ Εντατική φροντίδα

Ο ήλιος λειτουργεί συσσωρευτικά στο δέρμα από την ημέρα που γεννιόμαστε. Όταν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης δεν λαμβάνονται εγκαίρως, τα σημάδια της φωτογήρανσης εμφανίζονται εντονότερα στη δεκαετία των 40. Δεδομένου ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνονται δραματικά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να παρουσιάζει ρυτίδες, ξηρότητα και ανάγκη περισσότερης ενυδάτωσης. Σε αυτή την ηλικία η αντιγήρανση και η αύξηση των επιπέδων υγρασίας είναι πρωταρχικής σημασίας. Εκτός από ένα αντηλιακό με πλούσια υφή και σύνθεση που να περιέχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενυδατικά συστατικά που συγκρατούν την υγρασία (όπως το υαλουρονικό οξύ) και ισχυρά αντιοξειδωτικά για ακόμα πιο ενισχυμένη φροντίδα χρησιμοποιούμε κάτω από το αντηλιακό ένα σέρουμ που συμβάλλει στην αναδόμηση των κυττάρων.

50+ Επανόρθωση των φθορών

Στην ηλικία των 50 και πάνω η μείωση των οιστρογόνων αλλάζει σημαντικά το ορμονικό περιβάλλον και η επιδερμίδα γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη, ιδιαίτερα κάτω από την υπεριώδη ακτινοβολία. Από αυτήν τη δεκαετία και μετά πρωταρχική σημασία έχει η επανόρθωση, άρα το αντηλιακό που θα επιλέξουμε πρέπει να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Επιπλέον, αν υπάρχει έντονο πρόβλημα πανάδων χρησιμοποιούμε ένα προϊόν υψηλής αντηλιακής κάλυψης το οποίο να περιέχει ενεργά συστατικά ενάντια στις δυσχρωμίες. Αυτά συμβάλλουν στη ρύθμιση της έκκρισης μελανίνης και προλαμβάνουν ή μειώνουν την εμφάνιση των πανάδων.

BOX

Γενικοί κανόνες

-Το αντηλιακό απλώνεται πάνω σε καθαρό δέρμα 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ακόμα κι αν φέρει την ένδειξη αδιάβροχο.

-Φοράμε αντηλιακό όλο το χρόνο, ακόμα και τις μέρες με συννεφιά.

-Tο φον ντε τεν με δείκτη SPF δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει την επιδερμίδα.

-Για τα δέρματα που υποφέρουν από έντονη λιπαρότητα η ιδανική επιλογή είναι μια ελαφριά, μη λιπαρή αντηλιακή κρέμα.

-Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και το ντεκολτέ είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον ήλιο και μονίμως ξεχασμένη. Προστατεύουμε πάντα τα σημεία αυτά με ένα αντηλιακό στικ υψηλής προστασίας.

-Φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου πάντα.

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) οργανώνει, από το 2000, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος σε 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), θα πραγματοποιηθεί η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος από 27 έως 31 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay. Δερματολόγοι της ΕΔΑΕ θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα Ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος (myskincheck.gr).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk