Α. Λοβέρδος: «Θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή πρωθυπουργού»

Την Παρασκευή 21/06/2013 ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» μίλησε στον Βήμα fm για τις κυβερνητικές εξελίξεις

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος μιλά στους Αργύρη Παπαστάθη και Αιμίλιο Περδικάρη για τις κυβερνητικές εξελίξεις.{{{ audio1 }}}

Για το αν θα στηρίξει την κυβέρνηση

«Η δήλωσή μας ήταν λιτή και καθαρή και την έχουμε επεξηγήσει και ο κ. Αηδόνης και εγώ πάρα πολλές φορές. Εάν ήταν από το χέρι μας να σταματούσε η καταστροφική πορεία προς τις εκλογές, θα το κάναμε. Εάν από αυτό το σημείο και μετά κανείς αρχίσει να ερμηνεύει μόνος του, εμείς δεν έχουμε ευθύνη.

Ερωτήθηκα πολλές φορές εάν θα έδινα ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αυτό το ερώτημα είναι υποθετικό και δεν έδωσα απάντηση, διότι δεν ξέρουμε αν θα ζητηθεί – κι απ’ ό,τι φαίνεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ή του κ. Τσίπρα δεν φαίνεται να είναι στα υπόψιν πρόταση εμπιστοσύνης ή μομφής. Και δεύτερον, διότι δεν ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί.

Είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή, από τότε που καταψηφίσαμε το χαράτσι, ότι περνάμε στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να ξεχάσουμε τον όρο αντιπολίτευση και τα καθήκοντά μας από τη μία και τον όρο υπευθυνότητα από την άλλη, που σε όλο αυτό το δεκαήμερο αποδείξαμε;»

Για το τι θα έπρεπε να γίνει, εφόσον διαπιστώνει ακινησία της κυβέρνησης, αλλά δεν επιθυμεί εκλογές

«Βλέπω ότι χτύπησε κόκαλο η εξοικονόμηση και τώρα θα αρχίσουν να ροκανίζουν το κόκαλο (σ.σ.: για την τρόικα και τα δημοσιονομικά μέτρα). Αυτό όμως προκύπτει επειδή τα έχουν παρατήσει κατά κυριολεξία τους τελευταίους 12 μήνες. Και αν βάλουμε και αυτούς της κυβέρνησης Παπαδήμου, τους 19 τελευταίους μήνες. Τα έχουν παρατήσει κατά κυριολεξία στον τομέα της ύφεσης.

Η αντιπολιτευτική σου στάση λοιπόν οφείλει να είναι πιο πιεστική. Και το δεύτερο – που περάσαμε ξώφαλτσα – είναι να αλλάξεις την κυβέρνηση, από την ισχύουσα Βουλή. Μιλάω και για αλλαγή πρωθυπουργού, όταν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο.

Ξέρετε ότι συζητήθηκε και όχι με πρωτοβουλία όσων δεν είχαμε τη δύναμη να το επιβάλλουμε, αλλά με αυτών που είχαν τη δύναμη να επηρεάζουν τις εξελίξεις από πλευράς κοινοβουλευτικών αριθμών. Δεν έγινε. Έγινε κάτι άλλο. Ας το δούμε πώς θα περπατήσει.»

Για την Κεντροαριστερά και τις διεργασίες στο χώρο της

«Μου έλεγαν αυτόν τον καιρό, αν θα πάω εάν γίνει μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Πρέπει να ξέρει κάποιος, πριν αποφασίσει, τι γραμμή θα έχουν αυτά τα κόμματα και αυτή ήταν μέχρι χθες καταστροφική για τη χώρα. Και επιπλέον, να δει εάν η ένωση θα φέρει και αύξηση των δυνάμεών τους.

Το ερώτημα είναι ισχυρό και έγκυρο. Ήρθε όμως η χθεσινή μέρα να αποδείξει τι; Ότι τα προαλειφόμενα επί δέκα μέρες στην κρίση για κοινή κάθοδο, έσπασαν χθες.»

Για την τακτική του ΠΑΣΟΚ

«Από πέρσι τον Ιούνιο – και ήταν ο λόγος της αποχώρησής μου – έχει μια στάση πεντακάθαρης έλλειψης στρατηγικής και τακτικής. Δεν ξέρω αν αυτό θα το διορθώσει. Δεν θέλω να κάνω άλλη κριτική. Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ας προχωρήσουμε και θα τα πούμε αυτά.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk