Συμβίωση δίχως γάμο η νέα τάση στην Κίνα

Αργούν να παντρευτούν στην Κίνα αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί την κυβέρνηση παρά τα προβλήματα που δημιουργεί.
Η ηλικία που οι άνδρες «μονιμοποιούν συζυγικές σχέσεις» ήταν κάπου μεταξύ 24 και 26 χρονών το 2012. Οι κοπέλες, αντίστοιχα, γύρω στα 19 ως 22 χρονών. Πριν πέντε χρόνια οι άνδρες παντρεύονταν στα 22 χρόνια τους και οι κοπέλες στα 16 ως 18. Ακόμη παλαιότερα, το 2002 πριν δέκα χρόνια, οι γάμοι γίνονταν σε πρώιμη εφηβική ηλικία–οι άντρες στα 18 ως 20 και οι κοπέλες από το 14ο έτος της ηλικίας τους, αναφέρει η έκθεση του κρατικού Δημογραφικού Γραφείου.
Στην παλιά Κίνα και ως την δεκαετία του ’50 ήταν πολύ διαδεδομένοι οι γάμοι μεταξύ παιδιων–ακόμη και 12χρονων.
Συμβαίνει και κάτι άλλο που ήταν σχεδόν ανήκουστο στο παρελθόν. Συζούν ζευγάρια δίχως να έχουν νομιμοποιήσει τις σχέσεις τους. Το φαινόμενο παρουσιάζεται στις πόλεις και αφορά κυρίως εργαζόμενους και τους δυο. Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι στο Πεκίνο συζούν χωρίς να έχουν παντρευτεί περί τα 120.000 ζευγάρια και στη Σαγκάη πάνω από 160.000.
Η κυβέρνηση αρχικά καταδίωκε τις «μη νομιμοποιημένες σχέσεις»–αναφέρονται πάνω από 16.500 περιπτώσεις στη Σαγκάη οι οποίες οδηγηθήκαν στα δικαστήρια το 2004–αλλά η πραγματικότητα την ανάγκασε να αγνοήσει το «νέο φαινόμενο». Πότε πότε, είναι αλήθεια, κάποιο κομματικό στέλεχος αναφέρεται σ’ αυτό αλλά όχι πολύ επιτιμητικά. Άλλωστε, το πρόβλημα στην Κίνα είναι ότι ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών παραμένει άγαμο ως τα 40-45 χρόνια του.
Υπάρχει όμως και άλλο «κίνητρο» που οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια στις «μη νόμιμες σχέσεις». Το φορολογικό. Ένα παντρεμένο ζευγάρι έχει φοροαπαλλαγή που καμιά φορά φθάνει έως το 25%, όταν όμως το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο, το κάθε άτομο φορολογείται χωριστά, δεν απαλλάσσεται και το κράτος εισπράττει περισσότερα.
Τέλος, το «φαινόμενο των ανύπαντρων ζευγαριών» περιόρισε την πορνεια–ως και κατά 10%–και τα νοσήματα που δημιουργεί, λέγει ο Ιατρικός Σύλλογος του Πεκίνου με βάση στοιχεία της περιόδου 2002-2009.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk