Στην κατάταξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αντιμετώπιση του τράφικινγκ που αφορά 188 χώρες, η Ρωσία και η Κίνα υποβαθμίστηκαν στην ίδια βαθμίδα με τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.
Η κατάταξη στη λίστα είναι ένας παράγοντας στο πώς αντιμετωπίζεται το κάθε ξένο κράτος από την Ουάσινγκτον -κυρίως όσον αφορά τη διοχέτευση κονδυλίων ή τα διμερή προγράμματα συνεργασίας.
Θεωρητικά, η αμερικανική κυβέρνηση έχει τρεις μήνες να αποφασίσει εάν θα αλλάξει κάτι στις σχέσεις της με τις συνολικά 21 χώρες που βρίσκονται στην τελευταία βαθμίδα.
Στην ίδια κατηγορία έπεσε και το Ουζμπεκιστάν, εξαιτίας της κρατικής υποστήριξης σε εξαναγκιστική εργασία σε φυτείες βαμβακιού. Εκτιμάται πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε μέτρα εναντίον Ρωσίας, Κίνας και Ουζμπεκιστάν εξαιτίας της σημασίας που έχουν οι σχέσεις τους.
Eντονη αντίδραση από Μόσχα και Πεκίνο
Το ρωσικό και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασαν σε υψηλούς τόνους στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιβολής μονομερών κυρώσεων κατά της Ρωσίας…, το ίδιο το γεγονός της αναφοράς στο ζήτημα αυτό προκαλεί αποτροπιασμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να διατυπώνουν μονομερείς και αυθαίρετες κατηγορίες» εναντίον της.
«Θεωρούμε ότι η αμερικανική πλευρά οφείλει να υιοθετήσει μία αντικειμενική και αμερόληπτη στάση απέναντι στις προσπάθειες της Κίνας για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και να σταματήσει να διατυπώνει μονομερείς και αυθαίρετες κατηγορίες κατά της Κίνας» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.