Εκρήξεις στη δίκη Τσοχατζόπουλου για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα

Η μη εκτέλεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (α.ω.) στις συμβάσεις των ενόπλων δυνάμεων για τα υποβρύχια, προκάλεσε θερμό επεισόδιο, σήμερα Πέμπτη, στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Τους τόνους ανέβασε ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, όταν έκανε ένα γενικό σχόλιο για τη διαχρονική στάση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. «Μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι υπάρχουν συμβάσεις για την εκτέλεση των α.ω. σε τόσες παροχές, και ενώ δεν υλοποιήθηκε καμία, η ελληνική πολιτεία ασμένως έδινε τα χρήματα στον προμηθευτή, τον όποιο προμηθευτή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι έτσι σε καμία περίπτωση», αντέδρασε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. «Η ελληνική πολιτεία κάνει μια σειρά ελέγχων προτού δώσει χρήματα».
«Είναι ατυχής η αναφορά σε σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε από την πλευρά του και ο Γιάννης Σμπώκος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η υλοποίηση των α. ω. είναι αποτέλεσμα των εγγυητικών επιστολών, αλλά και ότι η κύρια σύμβαση πληρώνεται με βάση τα στάδια υλοποίησης της.
Η παρέμβαση του κ. Διονύση Κολοβού, που τάχθηκε στο πλευρό του εισαγγελέα, τονίζοντας ότι το θέμα «ξεκινάει από την εν πολλοίς προβληματική διατύπωση των συμβάσεων (οι οποίες αφορούν ευθέως τον Άκη Τσοχατζόπουλο)», ήταν αυτή που έκανε τον πρώην υπουργό να χάσει την ψυχραιμία του : «δεν έχετε ιδέα για τι μιλάμε!».
«Πρώτη φορά ακούω ότι οι συμβάσεις αυτές είναι προβληματικές. Εχει σημειωθεί παντού οτι είναι πάρα πολύ καλές», τόνισε ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος, συνήγορος του πρώην υπουργού. «Οι καλύτερες!», φώναξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το εδώλιο.
Ο κ. Παγορόπουλος επέμεινε, πάντως, ότι η συζητούμενη περίοδος και η εκτέλεση των α. ω. δεν συνδέεται με τη θητεία Τσοχατζόπουλου (αλλά τη μετέπειτα περίοδο και τους διαδόχους του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας), ενώ καταφέρθηκε κατά της Βουλής που δεν έκανε τίποτε για την ποινική διάσταση του θέματος: «Εφτιαξε μια υποεπιτροπή της επιτροπής και σε διάστημα δέκα ημερών τα πέρασε έτσι, όπως ακριβώς είπε ο εισαγγελέας. Απαλλάσσεστε… δε βαριέσαι».
Σε παρέμβασή του λίγο αργότερα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε πάντως λάθος την κατάργηση – απο τον
Ευάγγελο Βενιζέλο – των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk