Τελεσίγραφο για την εφαρμογή του νόμου περί φοροδιαφυγής από ΕΕ

Η Κομισιόν κάλεσε την Πέμπτη την Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής εντός του επόμενου διμήνου, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Η προειδοποίηση της Κομισιόν αφορά εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και τα αυτοδιοικούμενα Νησιά Άλαντ που ανήκουν στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όπως επισημαίνει το Reuters, τα κράτη οφείλουν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για πιθανούς φοροφυγάδες και να ορίζουν συγκεκριμένες προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να παρέχονται οι πληροφορίες αυτές.

Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να απορρίψουν το αίτημα παροχής πληροφοριών με τον ισχυρισμό ότι τα στοιχεία αυτά δίνονται από τις τράπεζες.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας από τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις αρχές τους 2013, είπε η Κομισιόν.

Οι πέντε χώρες έχουν περιθώριο δύο μηνών να απαντήσουν στην Κομισιόν, διαφορετικά κινδυνεύουν να παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει ημερήσια πρόστιμα για τη μη συμμόρφωσή τους.

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στους κόλπους της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντλήσουν έσοδα εν μέσω κρίσης και οι πολίτες αντιδρούν έντονα στη χαμηλή ή μηδενική φορολόγηση πολυεθνικών και ιδιωτών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk