Μικρά, ενθαρρυντικά σημάδια στην απασχόληση

Μικρά, αλλά ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης εμφανίζονται στον εργατικό στίβο στην Ελλάδα, μετά την κατρακύλα των δύο τελευταίων ετών. Μπορεί οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και τα λουκέτα να συνεχίζονται, αλλά σύμφωνα με τελευταία στοιχεία και προβλέψεις της αγοράς ο αριθμός των απολυμένων τείνει να μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ενώ υπάρχει και πρόθεση για πρόσληψη από κάποιους εργοδότες.
Αναφέρεται ότι το 26,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού του δυναμικού ως τον Ιούνιο του 2013, ενώ άλλο ένα 32,6% θα μείωνε τους μισθούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2013 της πανελλήνιας έρευνας Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece, το οποίο μάλιστα ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Η έρευνα διενεργείται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Ερευνας & Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School κάθε έξι μήνες και έχει στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών, αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες στην Ελλάδα. Ο δεύτερος κύκλος (β’ εξάμηνο) του 2013 διεξάγεται κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Ιούλιος 2013. Το ειδικό θέμα του κύκλου αυτού αφορά την απασχολησιμότητα των νέων και πώς οι εταιρείες ενεργούν προς την ανάπτυξη και τη βελτίωσή της. Αποτελεί μέρος της μεγάλης έρευνας που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία της Citi Ελλάδος και τη χρηματοδότηση του CitiFoundation.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Manpower, το προσεχές τρίμηνο το 16% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Ο τομέας του τουρισμού προβλέπεται να είναι ο πιο αισιόδοξος όσον αφορά τις προσλήψεις, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Manpower. Επιπλέον, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής. Συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2012, οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες για το επόμενο διάστημα αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις των συνολικών προοπτικών απασχόλησης. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk