Δέκα νέες παραγωγές, τρεις έλληνες σκηνοθέτες, ένας σέρβος και πέντε κύπριοι είναι οι αριθμοί που περιγράφουν τη θεατρική σεζόν 2013-2014 για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο οποίος και ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του. Από αυτές τις 10 νέες παραγωγές, τρία είναι νέα έργα Κυπρίων θεατρικών συγγραφέων ενώ μία παράσταση βασίζεται σε κυπριακά ποιήματα. Για πρώτη φορά πηγαίνουν την Κύπρο να σκηνοθετήσουν ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και ο Κώστας Γάκης.
Στην Κεντρική Σκηνή ο Στέφανος Κοτσίκος θα ανοίξει την αυλαία και θα ανεβάσει την «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Ο σκηνοθέτης καταπιάνεται για δεύτερη φορά με τα κείμενα του Μπρέχτ στον ΘΟΚ, καθώς είχε προηγηθεί το «Περί έρωτος και άλλων τινών» (1998).
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιλέγει για να ξεκινήσει τη συνεργασία του με τον ΘΟΚ την ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μια ζωή την έχουμε» _που έχουμε ταυτίσει με τον Δημήτρη Χορν. Ακολουθεί «Ο εχθρός του Λαού» Ερρίκου Ιψεν από τον Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς, που έχει σκηνοθετήσει τόσο στο Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και το θέατρο του Νότου στην Ελλάδα όσο και με το Εθνικό του Βελιγραδίου.

Στη Νέα Σκηνή ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα ανεβάσει, ταυτόχρονα με το Θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα το έργο «Αστερισμοί» του Νικ Πέιν (2012). Ακολουθεί το έργο του Μάριους Βον Μάγιενμπουργκ «Πέτρα» (2008) που σκηνοθετεί η Αθηνά Ξενίδου, στη δεύτερη της συνεργασία με το ΘΟΚ μετά το βραβευμένο «Κουτί με τις σκιές». Επειτα οργανώνεται παράσταση με στόχο την ανάδειξη της Κυπριακής ποίησης δραματοποιώντας ποιήματα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας σε μια παράσταση που θα σκηνοθετήσει, για πρώτη φορά στον ΘΟΚ, ο Άδωνης Φλωρίδης.

Δύο νέα κυπριακά θεατρικά έργα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα PLAY (κοινή πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του ΘΟΚ) θα παιχθούν σε σκηνοθεσία των Μαγδαλένας Ζήρα και ο Πάρη Ερωτοκρίτου. Τα έργα θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Στη Σκηνή 018, η Νέα παραγωγή της θεατρικής περιόδου 2013/14 αφορά στο θεατρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», όπου δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων σε σκηνοθεσία και μουσική Κώστα Γάκη («Κατσαρίδα», «Οδυσσεβάχ»).
Στα τέλη της θεατρικής περιόδου 2013/14 θα ανέβει το νέο θεατρικό έργο του Κύπριου συγγραφέα Λουκά Πραστίτη «Οι μπλε ιστορίες της κόκκινης καρδιάς» σε σκηνοθεσία της Αίγλης Σπυριδάκη («Γουρουνιάσματα»).
Η θεατρική περίοδος 2013/14 θα ξεκινήσει με τις παραγωγές της Σκηνής 018 «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου και του μιούζικαλ τσέπης «Κάλι-Κατζάρ & Σία!…» των Λέας Μαλένη, Χριστίνας Κωνσταντίνου, Βαλεντίνου Κόκκινου σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη και μουσική Δημήτρη Ζαβρού. Οι δύο παραγωγές επανέρχονται μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων τους τη θεατρική περίοδο 2012/13.
Η νέα παραγωγή του ΘΟΚ για το Καλοκαίρι 2014 θα ανακοινωθεί αργότερα.