Τον κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη (γενν. Αχνα Αμμοχώστου, 1940) εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στη συνεδρία της 13ης Ιουνίου, στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο της Λογοτεχνίας (Ποίησης) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Ποιητής, αλλά και δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα και ειδικεύτηκε σε θέματα Ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Ακολούθως, εργάστηκε στην κυπριακή μέση εκπαίδευση (1965-1968), δίδαξε (1966-1967) στη Σχολή Θεάτρου του Εύη Γαβριηλίδη και από το 1968 ήταν στέλεχος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου από όπου αφυπηρέτησε ως διευθυντής Ραδιοφωνίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1957, δημοσιεύοντας ποιήματα στο μαθητικό περιοδικό Αγωγή της Αμμοχώστου και στην εφημερίδα Κύπρος. Το πρώτο του βιβλίο ήταν η συλλογή Πρώτη πηγή (1961). Έκτοτε ακολούθησαν άλλες δώδεκα ποιητικές συλλογές με πιο πρόσφατες κυκλοφορίες στην Ελλάδα τις συλλογές Ίμερος (2012) και Στη γλώσσα της υφαντικής (2013). Οι συλλογές του Το αγγείο με τα σχήματα (1973), Αχαιών ακτή (1977), Αμμόχωστος βασιλεύουσα (1982) τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου, η συλλογή Θόλος (1989) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ η Μεθιστορία (1995) με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας. Τα δοκίμιά του συγκεντρώθηκαν στη δίτομη έκδοση Ολισθηρός ιστός. Για τη μετάφραση τριών ύμνων του Ρωμανού του Μελωδού τιμήθηκε με το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.
Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί ενώ μεταφρασμένη ποίησή του κυκλοφορεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα σουηδικά, στα βουλγαρικά και στα αλβανικά. Αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις για τον κορυφαίο κύπριο ποιητή έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ άλλων στο Harvard και στο Columbia στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δράση ως πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος των διοικητικών συμβουλίων άλλων πολιτισμικών φορέων της Κύπρου. Για την προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό έχει τιμηθεί με το Διεθνές Επαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο (1998), με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη (2006) και με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2007).