Στιγμιότυπα από την Βραβεία Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς


«Πόση βαθιά συγκίνηση να βρίσκομαι και πάλι απόψε στην Αθήνα! Να βρίσκομαι εδώ ως Πρόεδρος της Europa Nostra, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με τα Προπύλαια, που η υποδειγματική αποκατάστασή τους μόλις έλαβε το Βραβείο Κοινού μας!», ήταν τα λόγια του διεθνούς φήμης λυρικού καλλιτέχνη, Πλάθιντο Ντομίνγκο που βρέθηκε στο Ηρώδειο στην απονομή των βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς. «Τώρα είναι η στιγμή για να ξεκινήσουμε μια νέα αναγέννηση για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία αποτελεί μια ισχυρή και βιώσιμη διέξοδο από δύσκολες στιγμές. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης…» ανέφερε ο Ντομίνγκο.

Η επίσκεψη του καλλιτέχνη στην Ελλάδα έγινε με αφορμή την γιορτή των 50 χρόνων της γιόρτασε η Europa Nostra, της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας οργανώσεων πολιτισμικής κληρονομιάς που διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του συνεδρίου ήταν η τελετή απονομής των τριάντα Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τις καλύτερες αναστηλώσεις, μελέτες και προσπάθειες ευαισθητοποίησης πολιτών στην Ευρώπη, υπό την παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κας Ανδρούλλας Βασιλείου, και του Προέδρου της Europa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια έγινε διπλή βράβευση με διακρίσεις για την Ελλάδα. Όχι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά δεν παρέστη όπως πολλοί ακόμα από τους πολιτικούς που είχαν δηλώσει ότι θα είναι εκεί λόγω των εξελίξεων στην ΕΡΤ. Τη βραδιά, ωστόσο, τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, δρ. Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ΄Αγγελος Δεληβορριάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος κ.α. Εκεί ήταν επίσης ο πρίγκιπας Ερρίκος, σύζυγος της Μαργαρίτας Βασίλισσας της Δανίας.

Η χώρα μας απέσπασε: το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award) για το έργο της αποκατάστασης των Προπυλαίων, που επιλέγεται με διαδικτυακή ψηφοφορία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το Βραβείο παρέλαβε ο δρ. Τάσος Τανούλας, Επικεφαλής του Εργοταξίου Προπυλαίων (2001 – 2010). Η Ελλάδα απέσπασε επίσης ένα από τα 7 Grand Prix, (που συνοδεύεται από έπαθλο €10.000) για την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Το Βραβείο παρέλαβε ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ).

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η μουσική διεύθυνση της βραδιάς ήταν του Τάκη Φαραζή και οι εικόνες video του Λευτέρη Χαρίτου. Η καλλιτεχνική σύλληψη ήταν της Λυδίας Καρρά ενώ τη σκηνοθεσία υπέγραψε η Λυδία Κονιόρδου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk