Εάν με την απόφασή του για την ΕΡΤ, γράφει η Frankfurter AllgemeineZeitung (FAZ), ο Αντώνης Σαμαράς αποσκοπούσε να αποδείξει ότι διαθέτει αποφασιστικότητα και πυγμή, μετά την τροπή που πήρε το ζήτημα, κινδυνεύει να χάσει την εξουσία και την ικανότητα να ενεργεί. Και τούτο διότι η απόφαση για την ΕΡΤ αποδεικνύεται ότι ήταν αυθόρμητη και όχι επαρκώς προετοιμασμένη. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως υπολόγιζε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει μεγάλη συμπάθεια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεδομένου ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα «βόλευαν» εκεί τους κομματικούς τους φίλους. Ακόμα και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, για τη δημιουργία νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το όνομα ΝΕΡΙΤ, δεν φάνηκε να αποσπάει καλές εντυπώσεις.

Από την αρχή, συνεχίζει ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας, ο Πρωθυπουργός δεν διέθετε την απαραίτητη δύναμη βουλευτών στη βουλή για να μπορέσει να μετατρέψει σε νόμο την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ετσι ο Πρωθυπουργός άρχισε από τη Δευτέρα να διαπραγματεύεται με τους κυβερνητικούς του εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ώστε να εξευρεθεί μια διέξοδος στο εν λόγω πρόβλημα. Επιπλέον, το ίδιο βράδυ η θέση του Πρωθυπουργού για την ΕΡΤ δέχθηκε νέο πλήγμα με την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει χωρίς δημόσια τηλεόραση. Μπορεί την Τρίτη οι οθόνες να παρέμειναν μαύρες, όμως οι θέσεις έχουν αλλάξει και τώρα ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να συζητήσει με τους εταίρους του σήμερα, εάν και με ποιες προϋποθέσεις (μεταρρυθμισμένη ή όχι) θα επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τώρα ο χρόνος εργάζεται υπέρ εκείνων που θέλουν να μην αλλάξουν οι παλαιές συνθήκες και να επαναφέρουν στη ζωή την, με 300 εκατομμύρια ευρώ, παλαιά ΕΡΤ, την οποία χρηματοδοτούν οι έλληνες πολίτες.

Στην Ελλάδα τώρα αναρωτιούνται, εάν πίσω από την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχει κάποια πολιτική πρόθεση. Μήπως ο Πρωθυπουργός αποσκοπούσε συνειδητά στη ρήξη της κυβέρνησης συνασπισμού και στην προκήρυξη νέων εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη του κάποιες δημοσκοπήσεις για την εκλογική δύναμη των κομμάτων;

Ενάντια σε μια τέτοια λογική πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί μεν να είναι βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν, όμως όχι εντυπωσιακά και δεν απέχουν πολύ από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως όμως ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά του τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής; Ακόμα και σε αυτό ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να υπολόγισε καλά. Διότι οι ηρωικές μορφές ηγετών φαίνεται ότι σήμερα δεν κερδίζουν σε αίγλη, όπως αποδεικνύεται και από τα τεκταινόμενα στη γειτονική Τουρκία. Ετσι, στην υπόθεση της ραδιοτηλεόρασης, καταλήγει ο δημοσιογράφος, ο Αντώνης Σαμαράς αποδεικνύεται περισσότερο ότι ήταν χάρτινος τίγρης – όχι στρατηγός.