«Ωρα να πουλήσουμε. Οι ρώσοι έχουν μετρητά». Οι «New York Times» το εξέφρασαν κάπως ωμά. Αλλά ήταν η αλήθεια. Το κείμενο εμφανίστηκε λίγους μήνες πριν, την εποχή που η 22χρονη Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αγόρασε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν αντί 88 εκατομμυρίων δολαρίων. Είχε προηγηθεί η αγορά του πρώην σπιτιού του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, το οποίο αγόρασε το 2008 για 95 εκατομμύρια δολάρια και εξακολουθεί να το έχει άδειο και αχρησιμοποίητο. Ακολούθησε η πρόσφατη αγορά του Σκορπιού από τον Ριμπαλόβλεφ για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ριμπολόβλεφ δεν είναι ο μόνος. Το ρωσικό χρήμα έχει ανακατέψει την τράπουλα του real estate ανά τον κόσμο. Στο Λονδίνο οι Ρώσοι βρίσκονταν πίσω από σχεδόν 8% των αγορών σπιτιών που κοστίζουν πάνω από 2 εκατομμύρια στερλίνες στο κέντρο του Λονδίνου – οι «Financial Times», μάλιστα, πρόσφατα αναρωτήθηκαν αν πληρώνουν παραπάνω απ’ όσο πρέπει διαστρεβλώνοντας την αγορά. Στις ΗΠΑ, έχουν ξοδέψει πάνω από 1 δισ. στην αγορά real estate.

Η απόβαση των Ρώσων στη χώρα μας ξεκίνησε δειλά πριν από μία δεκαετία, για να κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια με ολοένα πιο αυξανόμενες τάσεις. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), το 2010 στη χώρα μας ήρθαν 447.000 Ρώσοι. Μέσα σε δύο χρόνια ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε – πέρυσι είχαμε 870.000 αφίξεις. Εφέτος οι εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού και των ρώσων tour operators κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο ρώσους τουρίστες. Αυτό μεταφράζεται σε είσπραξη 944 εκατ. ευρώ. Είναι αναμφίβολο ότι υπάρχει μια ολοκαίνουργια τάξη ρώσων νεόπλουτων που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν και να ξοδέψουν, κάτι που αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και αυτοί που θέλουν να αγοράσουν κάποιο ελληνικό ακίνητο, συνήθως με μετρητά.

Η εποχή του επαγγελματισμού;

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα πριν από πέντε χρόνια. Τα πρωτοσέλιδα μπορεί να μονοπωλούν σπίτια όπως αυτό του ρώσου μεγιστάνα του τσιμέντου Filaret Galchev (ελληνιστί Φιλάρετου Καλτσίδη, και νούμερο 175 στη λίστα του «Forbes» των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο), ο οποίος έχει επενδύσει σε 40 στρέμματα στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, αλλά στην πραγματικότητα ο μέσος όρος των ρώσων αγοραστών δεν είναι πάμπλουτοι, είναι απλώς νεόπλουτοι και ευκατάστατοι. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Ρόδος και τελευταία η Κρήτη. Υπολογίζεται ότι στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που είναι και ο αγαπημένος προορισμός των Ρώσων, 30-40 σπίτια σε κάθε χωριό ανήκουν σε Ρώσους.

Ο Αστέριος Ζαχαρίας δουλεύει ως κτηματομεσίτης από το 1990 και είναι ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται ενεργά με τη ρωσική αγορά: «Είναι η μόνη αγορά που κινείται πλέον όσον αφορά τα ακίνητα» εξηγεί. «Ο μέσος ρώσος αγοραστής ψάχνει σπίτια από 30.000-150.000 ευρώ και θέλει να είναι σε κατοικημένη περιοχή, να πηγαίνει με τα πόδια στη θάλασσα και να νιώθει ασφάλεια» συνεχίζει.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τη μεσίτρια Εύα Παπαβλασοπούλου, ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου Κτηματοπηγή, μέχρι πρότινος τα ηνία στις αγορές τα είχαν οι Αγγλοι. Τώρα τη θέση τους έχουν πάρει οι Ρώσοι. «Συνήθως είναι δύο ταχυτήτων οι αγοραστές, οι πολύ πλούσιοι και οι πιο μαζεμένοι. Ελάχιστες είναι οι αγοραπωλησίες πάνω του 1 εκατομμυρίου». Η ύπαρξη του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα αποτελεί πόλο έλξης για τους Ρώσους, που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο νησί προκειμένου να προσκυνήσουν.

Μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Το ενδιαφέρον των Ρώσων δεν έχει μείνει αποκλειστικά στις εξοχικές κατοικίες, αλλά έχει επεκταθεί και στις επενδύσεις. Ο ρωσικός όμιλος Cronwell Hotels and Resorts, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στη Ρωσία, μπήκε πλέον δυναμικά και στην ελληνική αγορά. Πρώτα αγόρασε το Rahoni Cronwell Park Hotel στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και μετά το Cronwell Platamon Resort, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στον Πλαταμώνα, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους ύστερα από ανακαίνιση. Τώρα, μάλιστα, χτίζεται και το τρίτο ελληνικό ξενοδοχείο της αλυσίδας – ένα οικογενειακό ξενοδοχείο 5 αστέρων – στη Σιθωνία της Χαλκιδικής με την ονομασία Cronwell Hotel Sermilia. Μεσίτης που ειδικεύεται στη συγκεκριμένη αγορά μάς είπε ότι έχει πελάτη που ψάχνει άμεσα να αγοράσει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη – πάνω από 200 κλίνες. Ο πελάτης του προτίθεται να δώσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Κυνηγώντας το ρούβλι

Πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί τη δυναμική των ρώσων αγοραστών και επενδυτών. Ελληνικές ιστοσελίδες όπως το www.russian.gr κάνουν προσφορές για να προωθήσουν υποψήφιοι πελάτες τα ακίνητά τους στη ρωσική αγορά – οι τιμές, καθόλου ευκαταφρόνητες, κυμαίνονται από 150 ως 299 ευρώ τον χρόνο για μια αγγελία. Την ίδια στιγμή, πολλοί έλληνες μεσίτες έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν και σε ειδικές εκθέσεις real estate στη Ρωσία κάθε χρόνο.

Δεν λείπουν και οι σοβαρότερες επιχειρηματικές προσπάθειες στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών – όπως η επιχειρηματική αποστολή Go International υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, που διοργανώθηκε στη Μόσχα από τη Eurobank, με συνεργασία των εξαγωγικών φορέων, στην οποία διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των Ρώσων για τα ελληνικά ακίνητα. Το αν θα συνεχιστεί η ανοδική τάση των ρωσικών επενδύσεων σε ακίνητα είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχεδόν πεθαμένη αγορά του ελληνικού real estate έχει πάρει μια σημαντική ανάσα από τις ρωσικές επενδύσεις. Καλωσόρισες, ρούβλι!

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Σάββατο 15 Ιουνίου 2013