Σχολεία των εκλεκτών

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το ΠαΣοΚ βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο «αναβάθμισης» της εκπαίδευσης. Κατήργησε τα πρότυπα σχολεία, στα οποία οι μαθητές εισέρχονταν με εξετάσεις.

Σχολεία των εκλεκτών | tovima.gr
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το ΠαΣοΚ βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο «αναβάθμισης» της εκπαίδευσης. Κατήργησε τα πρότυπα σχολεία, στα οποία οι μαθητές εισέρχονταν με εξετάσεις. Τα πρότυπα γυμνάσια και λύκεια θεωρήθηκαν «ελιτίστικα». Φοιτούσαν μόνον άριστοι μαθητές_ αυτός ήταν ο ελιτισμός. Δίδασκαν μόνο εκπαιδευτικοί που είχαν την όρεξη να πειραματιστούν σε νέες μεθόδους διδασκαλίας, που είχαν τη διάθεση να κάνουν κάτι παραπάνω_ να μετεκπαιδευτούν ή να συγγράψουν.
Με καθυστέρηση δεκαετιών αναθεωρήθηκε η ισοπεδωτική πολιτική απέναντι στα πρότυπα σχολεία. Θα λειτουργήσουν ξανά ως αληθινά πρότυπα, δηλαδή με διαγωνισμό. Ας αποδώσουμε τα εύσημα: ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου εκείνη που επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα, όταν ήταν τομεάρχης παιδείας και το ΠαΣοΚ στην αντιπολίτευση. Κατόπιν ως υπουργός Παιδείας η Διαμαντοπούλου συνέταξε το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε επί των ημερών της. Η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει τη μεταρρύθμιση. Ετσι μεθαύριο ξεκινά ο διαγωνισμός για τους μαθητές που επιθυμούν την εγγραφή στα σχολεία της αριστείας και του πειραματισμού.
Να σημειώσουμε κάτι: τα πρότυπα είναι δημόσια σχολεία και η επιλογή των μαθητών γινόταν με αδιάβλητες εξετάσεις. Ένας κακός μαθητής ακόμη κι αν κατάφερνε να παρεισφρήσει, θα δυσκολευόταν να παρακολουθήσει το μάθημα: οι καθηγητές έτρεχαν τη διδακτέα ύλη και έδιναν καθημερινά κάτι παραπάνω. Τα παιδιά ήταν πρόθυμα να δεχτούν το παραπανίσιο, να κάνουν εργασίες που δεν γίνονταν σε άλλα δημόσια σχολεία, να επεκταθούν στη βιβλιογραφία, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ασκήσεις πέραν του προγράμματος.
Τα πρότυπα σχολεία δεν ήταν προθάλαμοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Το απολυτήριο από το Βαρβάκειο, τα Ανάβρυτα, την Ευαγγελική ήταν εγγύηση γενικότερης παιδείας. Στο πεδίο των εισαγωγικών για το πανεπιστήμιο τα καλά αποτελέσματα ήταν αυτονόητα, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 95%. Σημειωτέον: δεν χρειαζόταν ενισχυτική διδασκαλία. Ακόμη και εκείνοι που παρακολουθούσαν κάποιο φροντιστήριο ή έκαναν ιδιαίτερα αναγνώριζαν ότι μέσα στην τάξη του δημόσιου σχολείου ο καθηγητής έκανε καλύτερο μάθημα.
Η επαναλειτουργία των πρότυπων σχολείων είναι η καλή είδηση του μήνα_ όχι μόνο στα εκπαιδευτικά. Το ότι κάποια παιδιά 12 ετών δεν αρκούνται στο καλό αλλά επιδιώκουν το καλύτερο, το ότι το κράτος είναι πρόθυμο να προσφέρει το καλύτερο και μάλιστα δωρεάν, είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο. Η προβολή της αριστείας ως αξίας έχει γενικότερη σημασία, που ξεπερνά το σχολικό χώρο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk