Στις επόμενες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και στη συμμετοχή της στην τελευταία φάση ανασυγκρότησης του κλάδου επικεντρώνεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω της οποίας διατήρησε τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έδωσε το στίγμα των προθέσεών του στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του.

«Ο,τι προσφέρεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο πλαίσιο της αναδιάταξης του κλάδου, μας ενδιαφέρει»
τόνισε σχετικά ο επικεφαλής της διοίκησης της Εθνικής. Μετά τις πράξεις εξυγίανσης των προηγούμενων μηνών το Ταμείο είναι βασικός μέτοχος στη Eurobank, ενώ κατέχει το 100% των μετοχών σε Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Νέα Proton Bank. Το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που θα ιδιωτικοποιηθεί θα είναι το ΤΤ, ο διαγωνισμός για το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι με σύμβουλο την Goldman Sachs.
Στην Εθνική Τράπεζα μετά την ακύρωση του deal με τη Eurobank θέλουν να βελτιώσουν μέσω του επερχόμενου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων τον ισολογισμό του ομίλου προς όφελος των μετόχων του. Η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θεωρείται ιδανική, καθώς θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη σχέση δανείων προς καταθέσεις της τράπεζας, η οποία βρισκόταν στο τέλος του α’ τριμήνου λίγο κάτω από το 100%.
Εκτός από τις κινήσεις στρατηγικής, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες μία σειρά από ενέργειες κεφαλαιακής θωράκισης, με την υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της. Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων Core Tier 1 βρίσκεται στο 8,75%, ενώ το ελάχιστο όριο ανέρχεται σε 9%.
Οι κύριες δράσεις για την ενίσχυση του ομίλου έχουν ήδη σχεδιαστεί και περιλαμβάνουν επαναγορά ορισμένων τίτλων που έχει εκδώσει η τράπεζα στο παρελθόν, εφαρμογή σχεδίων περικοπής λειτουργικού κόστους και πώληση θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ως προς το τελευταίο σκέλος, μέσα στο 2013 αναμένεται η ολοκλήρωση της πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διάθεσης ενός ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής Finansbank.

Εν τω μεταξύ, με βάση τα τελικά στοιχεία κάλυψης της αύξησης, το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην έκδοση νέων μετοχών ανήλθε σε 11,07%, καθώς αντλήθηκαν από την αγορά 1,079 δισ. ευρώ. Αν και υπήρχε η δυνατότητα το ποσοστό αυτό να έφτανε στο ανώτερο όριο του 12%, η διοίκηση της ΕΤΕ προτίμησε να «κόψει» από την αύξηση διάφορα hedge funds για να αυξήσει την αξία των warrants.

Κάθε ένας από αυτούς τους τίτλους που θα λάβουν οι ιδιώτες μέτοχοι θα δίνει τη δυνατότητα αγοράς τα επόμενα χρόνια περίπου 8,25 μετοχών της τράπεζας από το ΤΧΣ στην τιμή των 4,29 ευρώ, πλέον ενός ετήσιου επιτοκίου που θα ξεκινά από το 3%. Η τελική αναλογία warrant – νέων μετοχών θα ανακοινωθεί μετά τον τελικό έλεγχο των εγγραφών στην έκδοση.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Ιουνίου 2013

HeliosPlus