FT: Αναθεώρηση του κυπριακού μνημονίου ζητά ο Αναστασιάδης

Επανεξέταση των όρων του κυπριακού Μνημονίου, ύψους 10 δισ. ευρώ ζητά, σύμφωνα με τους Financial Times, με επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης και την τρόικα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επανεξέταση των όρων του κυπριακού Μνημονίου, ύψους 10 δισ. ευρώ ζητά, σύμφωνα με τους Financial Times, με επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης και την τρόικα ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, λόγω των μεγαλύτερων, από των αναμενόμενων, αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.

Στην επιστολή του, η οποία έχει περιέλθει σε γνώση της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας της Κύπρου, «επιβλήθηκε με προχειρότητα», με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν οι καταθέσεις πολλών κυπριακών επιχειρήσεων, αλλά και να επιβληθούν, πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται επίσης στους επικεφαλής τριών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι «η οικονομία οδηγείται σε βαθειά ύφεση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και να καθίσταται η δημοσιονομική προσαρμογή όλο και πιο δύσκολη». «Σας συνιστώ να επανεξετάσετε τις δυνατότητες (που υπάρχουν) ούτως ώστε να καθορίσετε μία βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και το λαό της», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τους FT, ο κ. Αναστασιάδης ζητεί ουσιαστικώς τη χαλάρωση της «πολύπλοκης»,

«αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου», οι οποίες, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «αντιπροσωπεύουν το 80% του εγχώριου τραπεζικού τομέα».

Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την Τρόικα, ο κ. Αναστασιάδης εκτιμά ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στην Τράπεζα της Κύπρου, τη μοναδική «μεγάλη συστημική τράπεζα» αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως επαχθείς, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να εκπληρώσει τις καθημερινές υποχρεώσεις και λειτουργίες του.

«Η επιτυχία του προγράμματος που έχει εγκριθεί από την Τρόικα και το Eurogroup εξαρτάται αποκλειστικά από την ανάδειξη μίας ισχυρής και βιώσιμης Τράπεζας της Κύπρου», υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ρητώς στην επιστολή, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητεί ουσιαστικώς να δοθούν στην Κύπρο περισσότερα χρήματα από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί, ενδεχόμενο ωστόσο που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά, από ομάδα των χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία.

Ο κ. Αναστασιάδης ζητεί επίσης να μετατραπούν τα 9 δισ. ευρώ τα οποία δόθηκαν στη Λαϊκή Τράπεζα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA σε ομόλογα μακράς διαρκείας, τα οποία ακολούθως θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία συγχώνευσης της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι η Λαϊκή Τράπεζα έλαβε τη συγκεκριμένη ενίσχυση από τον ELA «υπό εξαιρετικά αμφιλεγόμενες συνθήκες», διαπίστωση η οποία αποτελεί σαφή αιχμή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι και υπεύθυνη για την έγκριση των ενισχύσεων μέσω ELA.

Η ΕΚΤ είχε ενέκρινε την ενίσχυση της Λαϊκής, σύμφωνα με τους FT, τη στιγμή που για πολλούς ήταν σαφές ότι η τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη. Τη συγκεκριμένη απόφαση υπερασπίστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από ένα μήνα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γιεργκ Ασμουσεν, υποστηρίζοντας ότι τη δεδομένη στιγμή, και με την προοπτική μελλοντικής ανακεφαλαιοποίησής της, η συγκεκριμένη τράπεζα θεωρήθηκε βιώσιμη.

FT: Αιφνιδιάζει την ΕΕ η επιστολή Αναστασιάδη

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, η επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αιφνιδίασε τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, αλλά και των κρατών μελών της ευρωζώνης. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού πακέτου στήριξης δήλωσε «μπερδεμένος» από την επιστολή, η οποία, όπως είπε, θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η επιστολή δεν αναμένεται να εξεταστεί με θετικό μάτι από τους υπουργούς. «(Ο Αναστασιάδης) ζητεί βασικά ολική αναθεώρηση του προγράμματος», υποστήριξε ο ανώνυμος αξιωματούχος στους FT, «ρίχνοντας το μπαλάκι» για τη λάθος εκτίμηση των επιπτώσεων της διάσωσης στην κυπριακή οικονομία, στην κυβέρνησή Αναστασιάδη, η οποία καταψήφισε το πρώτο σχέδιο που είχε εγκριθεί.

Το αίτημα του κ. Αναστασιάδης, όπως επισημαίνει τέλος χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, διατυπώνεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη «συγγνώμη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, και την παραδοχή ότι οι εκτιμήσεις του είχαν βασιστεί σε υπερβολικά αισιόδοξα σενάρια- τα οποία ουδέποτε βεβαίως επαληθεύτηκαν.


Δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στην κυπριακή διάσωση, λέει η Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τους όρους της διάσωσης της Κύπρου όπως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ευρωζώνης και στους δανειστές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, χωρίς να τους κατονομάσει.

Τρίτος αξιωματούχος αναφέρει στο πρακτορείο ότι βραχυπρόθεσμα δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, χωρίς να αποκλείει να γίνουν μεσοπρόθεσμα κάποιες, όπως και στην υπόθεση της Ελλάδας.

Οι πηγές υπαινίσσονται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι δεν είναι πιθανή κάποια τροποποίηση, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Ερωτηθείς αν μπορούν να αλλάξουν οι όροι της διάσωσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε «όχι, όχι όσο μπορώ να δω».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη σε συνάντηση που θα έχουν στο Λουξεμβούργο, την Πέμπτη.

Δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσουμε τους όρους της διάσωσης, αλλά θα το συζητήσουμε την Πέμπτη».

Τρίτος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι δυνατό να γίνει αλλαγή βραχυπρόθεσμα, αλλά ανέφερε ότι μπορεί «δυνητικά» να υπάρξουν αναπροσαρμογές μεσοπρόθεσμα, όπως έγινε και με την περίπτωση της Ελλάδας.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τους ηγέτες της ευρωζώνης που συναντούνται στις 27 και 28 Ιουνίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk