Διαπραγμάτευση για καλύτερες τιμές φυσικού αερίου ζητούν οι βιομηχανίες

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για την αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου ζήτησε σήμερα η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΒΙΚΕΝ)

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για την αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου ζήτησε σήμερα η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΒΙΚΕΝ).
Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Gazrpom κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλοι Ευρωπαίοι πελάτες της (E.on, GDF Suez, ENI κ.α.), μετά από διαπραγματεύσεις, πέτυχαν επιστροφές της τάξης των 3,3 δισ. δολαρίων για το 2012 και μειώσεις τιμών στα μακροχρόνια συμβόλαιά τους για το 2013 που εκτιμώνται σε 800- 900 εκατ. δολάρια.
«Στη χώρα μας, αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία αυξήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια σταδιακά κατά 80% και είναι σήμερα 40% (προ-φόρων) υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή», τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ και ζητά να μειωθούν οι τιμές τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να εξομοιωθεί η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία στα επίπεδα της τιμής των ηλεκτροπαραγωγών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την Gazprom για να πέσουν οι τιμές.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν σε κυβερνητικό επίπεδο αφού η Gazprom ουσιαστικά είναι το ρωσικό κράτος.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οι εταιρείες του καταναλώνουν το 35% των ποσοτήτων φυσικού αερίου της χώρας και τόνισε πως δεν μπορεί πλέον η Ελλάδα να πληρώνει 30% ακριβότερες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk