Μ. Σαλμάς: «Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων»

Την Τετάρτη 19/06/2013 ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας μίλησε στον Βήμα fm για τη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ

Την Τετάρτη ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας, Μάριος Σαλμάς μίλησε στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για τη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ.{{{ audio1 }}}

Για τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ

«Σε δύο κατηγορίες, στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές – όπου συμπεριλαμβάνονται ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και κάποια προνοιακά ιδρύματα – οι δαπάνες δεν δείχνουν να μειώνονται. Δεν αυξάνονται σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν μειώνονται με βάση τα μέτρα που πήραμε.

Η εκτίμηση προς τους τροϊκανούς έδειξε ότι από αυτούς τους δύο κωδικούς υπάρχει απόκλιση περίπου 500 εκατ. ανά έτος από αυτό που θέλαμε. Είχαμε υπολογίσει ότι με στάθμιση στο 30%, αυτά που θα εξοικονομούσαμε θα ήταν στο χειρότερο σενάριο 50 εκατ. ευρώ και στο καλύτερο 100 εκατ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός (των δαπανών). Βεβαίως μπήκαν κάποια νέα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, αλλά κάποια διαγνωστικά κέντρα και γιατροί δημιούργησαν ζήτηση εξετάσεων.»

Για τις τυχόν ευθύνες της διοίκησης του οργανισμού

«Ο οργανισμός έχει μια διοίκηση. Και όπως όλοι λογοδοτούμε στον πρωθυπουργό και στο λαό, έτσι λογοδοτούν και οι διοικήσεις. Θα μπορούσε να έχει θεσπίσει διαγνωστικά πρωτόκολλα. Ήδη, εδώ και δύο μήνες, έχω επισημάνει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το πρόβλημα και την ανάγκη να πάρει μέτρα. Δυστυχώς, δεν κατάλαβε και νόμιζε ότι θα κάνει διαπραγμάτευση.»

Για το ενδεχόμενο να καλυφθεί το έλλειμμα με αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσω τις συμμετοχές των ασθενών. Από το φάρμακο που χειρίζομαι προσωπικά, έχω πάρει 1 δις ευρώ πέρυσι και μισό φέτος και τις επόμενες μέρες θα ακούσετε ότι επιστρέφουμε στο λαό μέρος αυτών που εξοικονομήσαμε. Θα απαλλάξουμε από τις συμμετοχές στα φάρμακα ή θα τις μειώσουμε, θα δώσουμε δωρεάν φάρμακα σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, αλλά συμμετοχές δεν θα αυξήσουμε. Αυτά έγιναν στο παρελθόν. Και όλα είναι εργαλεία πολιτικής που στοχεύουν στο να περιορίσουμε την αυξημένη ζήτηση.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk