Σύροι στην Washington Post: Στην Ελλάδα δεν νοιάζονται για μας

«Πιστεύαμε ότι υπήρχε ελευθερία σε αυτές τις πανέμορφες χώρες. Ομως δεν βλέπουμε τίποτα από την ομορφιά τους». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ένας πρόσφυγας, ο 45χρονος Κούρδος Χατίμ Καλάφ, που ξέφυγε από το λουτρό αίματος στη Συρία και κατέφυγε στην Ελλάδα περιγράφει στον απεσταλμένο της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας Washington Post Μάικλ Μπέρνμπομ την δεύτερη κόλασή του: την προσφυγιά επί ελληνικού εδάφους στην εποχή των μνημονίων

«Πιστεύαμε ότι υπήρχε ελευθερία σε αυτές τις πανέμορφες χώρες. Ομως δεν βλέπουμε τίποτα από την ομορφιά τους». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ένας πρόσφυγας, ο 45χρονος Κούρδος Χατίμ Καλάφ, που ξέφυγε από το λουτρό αίματος στη Συρία και κατέφυγε στην Ελλάδα περιγράφει στον απεσταλμένο της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας Washington Post Μάικλ Μπέρνμπομ την δεύτερη κόλασή του: την προσφυγιά επί ελληνικού εδάφους στην εποχή των μνημονίων.
Καμία πατρίδα για όσους γλίτωσαν τον θάνατο και αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της μεγάλης φυγής. Περίπου 8.000 άτομα εγκαταλείπουν καθημερινά τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο αραβική χώρα. Ομως οι ελπίδες των προσφύγων για μια ασφαλή ζωή στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, διαρκούν μόνο μέχρι να πατήσουν το πόδι τους στη στεριά. Τα λόγια τους έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα της ντροπής για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.
«Στους δρόμους φοβόμαστε. Εδώ στην Ελλάδα δεν νοιάζονται για τους πρόσφυγες» λέει η 34χρονη Ρανγκέν Χαλί, η οποία ζει στην Αθήνα μαζί με τον άντρα της, τον 33χρονο Αχμέντ Χαμπάς και τα δύο μικρά παιδιά τους. Πριν από τον πόλεμο ζούσαν στο Αλέπο όπου ο Αχμέντ είχε σταθερή δουλειά σε μία κλωστοΰφαντουργία.
Το σκηνικό της εξαθλίωσης
«Ονειρευόμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα που θα ήταν καλύτερη για το μέλλον μας. Εάν γνώριζα ότι δε θα υπήρχαν δουλειές στην Ελλάδα, θα είχαμε μείνει στην Τουρκία», λέει ο Αχμέντ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με ένα φουσκωτό στα μέσα του 2012, μαζί με την έγκυο γυναίκα και το ένα παιδί τους. Λίγο καιρό αργότερα, όταν η Ρανγκέν γέννησε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο με καισαρική. Οι νοσοκόμες, λέει στην εφημερίδα, «μας συμπεριφέρθηκαν χειρότερα από όλους. Κανένας δεν εμφανίστηκε να φροντίσει την πληγή της καισαρικής για πέντε μέρες».
Η οικονομική κρίση, η καλπάζουσα ανεργία, το φλέγον ζήτημα του ασύλου σε συνδυασμό με την αδυναμία των κυβερνητικών αρχών αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να συνδράμουν αποτελεσματικά στην υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων, κάνουν την Ελλάδα μια από τις πιο αφιλόξενες χώρες της Ευρώπης για τους χιλιάδες πρόσφυγες της Συρίας.
«Δεν υπάρχουν χρήματα για να πάμε στο νοσοκομείο τώρα και η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει μόνο για τις εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις,» αναφέρει ο Χαμπάς και προσθέτει ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποταμιεύσουμε χρήματα, δουλεύουμε για να επιβιώσουμε».

Μένουν σε ένα μικρό κακοσυντηρημένο διαμέρισμα, και τους τελευταίους μήνες αντί για ενοίκιο ξεπλήρωσαν τον ιδιοκτήτη βάφοντας το διαμέρισμα και άλλους χώρους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Χαμπάς και η Χαλί στερούνται το βραδινό φαγητό για να πάρουν μεγαλύτερη μερίδα τα παιδιά τους. Ακόμα και αυτό όμως, τους φέρνει σε καλύτερη μοίρα συγκριτικά με ένα άλλο νεότερο ζευγάρι προσφύγων από τη Συρία, το οποίο επιβιώνει χάρη σε μια ΜΚΟ που του παρέχει στέγη. Το δωμάτιο των 12 τετραγωνικών στο οποίο διαμένουν, σε ένα ξενοδοχείο, στα πέριξ της Ομόνοιας, δε διαθέτει ζεστό νερό ούτε κουζίνα με αποτέλεσμα πολλά από τα τρόφιμα που τους προμηθεύει η οργάνωση να μένουν σχεδόν αναξιοποίητα.
Εκτός από την καθημερινή ανασφάλεια για την επιβίωση, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν έντονο και το φόβο των επιθέσεων μίσους από ακροδεξιές ομάδες. «Ολοι γνωρίζουν κάποιον που έχει υπάρξει θύμα επίθεσης και όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: η αστυνομία δεν κάνει τίποτα για αυτά τα κρούσματα» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
«Νόμιζα ότι η ελληνική αστυνομία θα γνώριζε την [κατάσταση στη] Συρία. Πίστευα ότι θα σε βοηθούσαν, θα σου έλεγαν «εμείς θα σου βρούμε ένα μέρος να μείνεις» δηλώνει απογοητευμένος ένας 26χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.
Ο μακρύς δρόμος για το άσυλο
«Μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει από τη Συρία στην Ευρώπη τόσοι όσοι περιμέναμε. Τους αποθαρρύνει η γενική συμπεριφορά απέναντί τους. Ποτέ δεν είχαμε τόσα ξενοφοβικά κόμματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει η Σεσίλια Μάλστρομ, ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει κατά καιρούς πιέσει την Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσει τον τρόπο αντιμετώπισης των σύρων προσφύγων και γενικότερα των παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. οι σύροι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη υπολογίζονται στους 34.6000 από την αρχή των αιματηρών συγκρούσεων, Στη χώρα μας μόλις 420 άτομα έχουν καταθέσει επισήμως αίτηση από τις αρχές του 2012.
Η διαδικασία του ασύλου στην Ελλάδα, αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα, αφού η γραφειοκρατία και η έλλειψη επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού για το χειρισμό των υποθέσεων έχει δημιουργήσει μια απίστευτη κωλυσιεργία στην κατάθεση και εξέταση των αιτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι αιτούντες άσυλο να υπομένουν μεγάλες ταλαιπωρίες μέχρι να μπορέσουν να παραδώσουν την αίτηση τους και έπειτα να παραμένουν για χρόνια στην αναμονή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λάβουν την πολυπόθητη έγκριση. Η αστυνομία και το κράτος έχουν επανειλημμένα δεχτεί καταγγελίες από οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης που οδηγούνται όσοι συλλαμβάνονται χωρίς έγγραφα ή όσοι καταφθάνουν στη χώρα και παραδίδονται στην αστυνομία.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει πολλά περισσότερα απ’ όσα καταφέραμε την προηγούμενη δεκαετία», δηλώνει στην Washington Post ο Εμμανουήλ Κατριαδάκης, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Παρόλα αυτά, ο Πέτρος Μάστακας, από το Ελληνικό Τμήμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει χαρακτηριστικά: «Ανθρωποι καταφτάνουν στην Ευρώπη και τους συμπεριφέρονται πιο άσχημα και από τον χειρότερο τους εφιάλτη. Στα κέντρα υποδοχής που έχουν φτιάξει οι ελληνικές Αρχές, συνηθισμένες να φιλοξενούν εύπορους τουρίστες παρά απεγνωσμένους πρόσφυγες, δεν μπορείς να βγεις να περπατήσεις έξω ούτε για 10 λεπτά».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk