Η σύνοδος των G8 αναζητά κοινό έδαφος για τη συριακή κρίση, προσπαθώντας να παρακάμψει την απόσταση που χωρίζει τα δύο ισχυρότερα μέλη της, την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Η Ρωσία δεν υποχωρεί από την πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όπως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας και η επίλυση με διαπραγματεύσεις» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αναμένεται την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της συνόδου στο Ένισκιλεν της Βορείου Ιρλανδίας, αναμένεται το ανακοινωθέν.
Τον ίδιο τόνο κράτησε και ο Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας σχεδόν την ίδια φρασεολογία. Οι περισσότερες χώρες της G8 φαίνεται πως συντάσσονται με την Ουάσινγκτον στο ζήτημα.
Πάντως, ο Ομπάμα είχε εμφανιστεί διστακτικός απέναντι σε μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, όπως η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να μεταβάλει την πορεία της σύρραξης.
«Εάν εφαρμοστεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, είναι πιθανόν να μην διευθετηθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της ζώνης αυτής» είπε σε συνέντευξη πριν φύγει για την G8. «Είναι δύσκολο να αντιληφθείτε το πολύπλοκο της κατάστασης και το ότι δεν πρέπει να σπεύσουμε να αναμειχθούμε σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή», εξήγησε.
Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου βρίσκονται και τα ζητήματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Η Βρετανία, οικοδεσπότης της συνάντησης, έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στη φορολογική συνεργασία και το διεθνές εμπόριο, με φόντο και την συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ.
Συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού καθώς και για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων σκοπεύουν να υπογράψουν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσαν σχετικά. Η συμφωνία αυτή, ουσιαστικά επεκτείνει μια παρόμοια, προγενέστερη που είχε υπογραφεί το 1992 και έληξε τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν, κατά τη διάρκεια τη συνόδου κορυφής της G8, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προστασία και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. «Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί το ηχηρό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας», δήλωσε ο Ομπάμα.