Απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν για τον πόλεμο του Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου οι Ταλιμπάν θα ανοίξουν γραφείο για να βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Όπως ανακοίνωσε ο αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα στείλει και εκείνη αντιπροσωπεία στο Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ημέρα που στην Καμπούλ ξεκίνησε η τελευταία φάση της παράδοσης καθηκόντων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις από το ΝΑΤΟ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν θα αντιτίθενται στη χρήση του αφγανικού εδάφους για επιθέσεις σε άλλες χώρες και ότι στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν από τους Ταλιμπάν να κόψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα, να αποκηρύξουν τη βία και να αποδεχθούν το αφγανικό Σύνταγμα (που περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των γυναικών και των μειονοτήτων).

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι «πρόκειται για το πρώτο βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk