Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ

Ξεκινά η τελευταία φάση της παράδοσης καθηκόντων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις από το ΝΑΤΟ, καμπή στην ιστορία της 12ετούς πλέον ξένης επέμβασης στη χώρα.

Ξεκινά η τελευταία φάση της παράδοσης καθηκόντων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις από το ΝΑΤΟ, καμπή στην ιστορία της 12ετούς πλέον ξένης επέμβασης στη χώρα. Η έναρξη του τελευταίου σταδίου, που ανοίγει το δρόμο για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, σηματοδοτήθηκε ωστόσο από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην Καμπούλ το πρωί της Τρίτης με στόχο πρώην μέλος της κυβέρνησης.

«Είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, και από αύριο όλες οι επιχειρήσεις ασφάλειας θα βρίσκονται στα χέρια των αφγανικών δυνάμεων» είπε ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι σε τελετή για την πέμπτη και τελευταία φάση του προγράμματος.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει το 2010. Στο τελευταίο στάδιο, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις παραμένουν στη χώρα για να συνεχίσουν να βοηθούν στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων αλλά οι επιχειρησιακές τους αρμοδιότητες περνούν στους Αφγανούς για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Εάν οι αφγανικές δυνάμεις το ζητήσουν, οι ξένες δυνάμεις θα μπορούν να παρέμβουν. Η τελευταία φάση προβλέπει μείωση στο μισό της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στη χώρα και αποχώρηση όλων των μάχιμων μονάδων μέχρι το τέλος του 2014.

Η τελετή για την έναρξη της τελευταίας φάσης συνοδεύτηκε ωστόσο και από μία υπενθύμιση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Η έκρηξη στην Καμπούλ έγινε την ώρα που εκατοντάδες αξιωματικοί των αφγανικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων βρίσκονταν σε προάστιο της πρωτεύουσας για να πάρουν μέρος στην τελετή στην οποία μιλούσε ο Καρζάι. Στη βομβιστική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις πολίτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk