ΥΠΕΞ: Αλλάζει στάση για τους εμπορικούς ακολούθους

Οδό απεμπλοκής της υπόθεσης της μεταφοράς των εμπορικών ακολούθων από το υπουργείο των Εξωτερικών στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον σχεδιαζόμενο φορέα εξωστρέφειας αναζητεί το ΥΠΕΞ, καθώς θεωρείται ότι η κίνηση θα βλάψει, παρά θα ωφελήσει, την οικονομική διπλωματία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος».

«Δεν υπάρχει ένα μόνο μοντέλο οργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την εξωστρέφεια. Έχουμε μελετήσει κι έχουμε δει τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν επιτύχει σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα τα οποία πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα» είπε από τη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΠαΣοΚ, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την εξαγγελθείσα υπαγωγή των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον σχεδιαζόμενο φορέα εξωστρέφειας.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός, «προσπαθούμε να βρούμε το βέλτιστο μοντέλο σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα για την προώθηση της εξωστρέφειας». «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι αναγκαίο και δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Υπάρχουν φορείς που ανήκουν σε διαφορετικά Υπουργεία, όπως στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Τουρισμού» παρατήρησε.
«Στόχος μας είναι να βρεθεί το βέλτιστο σχήμα για τον πιο αποδοτικό συντονισμό, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε αυτό τον τομέα. Είμαστε σε συζητήσεις και σε αναζήτηση του μοντέλου. Είμαστε ανοιχτοί και λαμβάνουμε υπόψη και τη δική σας παρέμβαση. Είμαστε σε συνεννόηση, επίσης και με τους ξένους εμπειρογνώμονες που διαθέτουν εμπειρία σε αυτό τον τομέα» πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλας.
«Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η υποβοήθηση της εξωστρέφειας. Το ποιος φορέας θα έχει ποια αρμοδιότητα είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων και των διαφόρων Υπουργείων που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Ο προβληματισμός συνεχίζεται» τόνισε. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα… θα καταλήξουμε σε μία πρόταση η οποία θα βελτιώνει ακόμη περισσότερο το σημερινό σύστημα» σημείωσε.
Στην ερώτησή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε κάνει αναδρομή στην νομοθετική ρύθμιση του 2002, με την οποία τα γραφεία ΟΕΥ πέρασαν από την αρμοδιότητα του πρώην υπ. Εθνικής Οικονομίας στο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «αυτή η μεταρρύθμιση σταδιακά μετά το 2007 άρχισε να αποδομείται» και συμπληρώνοντας ότι σήμερα «κάθε φορά που οι Υπουργοί έχουν μία ανάγκη ή έχουν μία ιδέα τη βαφτίζουν «μνημονιακή» για να τη φέρουν εδώ και να μας πουν ότι πρέπει να την ψηφίσουμε».
«Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτούς, ακόμα και οι Ολλανδοί σύμβουλοι στην τελική τους έκθεση λένε ότι αυτή η Υπηρεσία πρέπει να ενισχυθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άρα, ούτε μνημονιακή υποχρέωσή μας είναι» συμπλήρωσε ο βουλευτής.
Νωρίτερα, ο κ. Κούρκουλας είχε δηλώσει ότι το υπουργείο των Εξωτερικών «είναι, εκ φύσεως, η καρδιά, το κέντρο της οικονομικής διπλωματίας».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος διερωτήθη πως θα καταστεί δυνατή η υποστήριξη της οικονομικής διπλωματίας, «αν μεταφέρουμε σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν την Προεδρία -η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το 2014 την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή- αυτόν τον κλάδο και ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk