Δύο εβδομάδες προθεσμία έδωσε η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση για την αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ.
Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οι παροχές του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας.
Οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, θέτοντας πλέον ανοιχτά θέμα βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων».
Προανήγγειλε νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι «σ’ αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδιοργάνωση του οργανισμού φαίνεται να στρέφεται εκτός από την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων και στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας άφησε αιχμές για προκλητή ζήτηση.
Το έλλειμμα αγγίζει πλέον τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα συσσωρεύονται στο λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ νέοι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Ο εκτροχιασμός των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους πυροδότησε τη συζήτηση με τους αξιωματούχους της τρόικας.
Στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί και οι δαπάνες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, με τα παλαιότερα χρέη να αποτελούν ένα επιπλέον αβάσταχτο βάρος για τον Οργανισμό.
Ειδικότερα, για την πενταετία 2007-2011 το ενιαίο ταμείο εξακολουθεί να οφείλει 530 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ το χρέος για το 2012 έκλεισε στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, 40 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται κάθε μήνα που περνάει στον ανεξόφλητο λογαριασμό του οργανισμού προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και την κάλυψη των αναγκών τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις.