Φουντώνει η ανησυχία για εκλογές στα επιτελεία ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ

Άλλαξε πάλι ο άνεμος στα πανιά της τραυματικής κυβέρνησης. Η προσωρινή ανάσα που έδωσε η σύσκεψη των τριών αρχηγών τη Δευτέρα το βράδυ έσβησε γρήγορα, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ αλλά και οι προτάσεις που έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου για τη μεταβατική περίοδο δεν γίνονται αποδεκτές από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Άλλαξε πάλι ο άνεμος στα πανιά της τραυματικής κυβέρνησης. Η προσωρινή ανάσα που έδωσε η σύσκεψη των τριών αρχηγών τη Δευτέρα το βράδυ έσβησε γρήγορα, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ αλλά και οι προτάσεις που έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου για τη μεταβατική περίοδο δεν γίνονται αποδεκτές από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ο κίνδυνος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επανέρχεται ως ενδεχόμενο με μεγαλύτερη σφοδρότητα από πριν ενώ η μόνη αποδεκτή λύση, η οποία θα έδινε διέξοδο θεωρείται ότι είναι η εκκαθάριση της ΕΡΤ εν λειτουργία. Το Μέγαρο Μαξίμου, προς το παρόν, δεν δίνει σημάδια ότι προτίθεται να υποχωρήσει και να αλλάξει τις προτάσεις του.

Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και στα κομματικά επιτελεία επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Στελέχη της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι αν δεν λειτουργήσει μέχρι και αύριο η ΕΡΤ, ο κ. Αντ. Σαμαράς θα έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, και θα φέρει πλήρως την ευθύνη για τυχόν ναυάγιο στις συζητήσεις. Επιπλέον τόνιζαν ότι η μη συμμόρφωση προς την προσωρινή διαταγή είναι ποινικό αδίκημα.

Αναφερόμενο σε σενάρια που κυκλοφορούν -με δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη- για το ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη».

Συνεχής επικοινωνία Βενιζέλου – Κουβέλη

Οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία καθώς και οι δύο ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με το κανονικό της πρόγραμμα και με το ίδιο προσωπικό. Όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει χρόνος για να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να εκπέμψει σήμα όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ. Ούτως ή άλλως, η δημιουργία νέου δημόσιου φορέα που θα χρησιμοποιεί δημόσιες συχνότητες απαιτεί νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή -αδύνατον να υπάρξει μέχρι την Τετάρτη, παρατηρούν στα δύο κόμματα. Αλλά και επί της ουσίας οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταβατική περίοδο, αντί να ηρεμούν τα πνεύματα ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν ότι θα εκπέμψουν πρόγραμμα από άλλες συχνότητες, ότι θα λειτουργήσουν τη μεταβατική περίοδο με περίπου τριάντα δημοσιογράφους με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας και ότι αν δεν δεχτούν κάποιοι από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ θα επιστρατεύσουν δημοσιογράφους που εργάζονται σε υπουργικά γραφεία.

Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν διευκολύνουν την αποσυμπίεση της έντασης, το αντίθετο. Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ εξέδωσαν την Τρίτη πολύ σκληρές ανακοινώσεις καταδικάζοντας τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. «Ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου επιβάλλει την άμεση συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, η οποία υπογραμμίζει πως καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται. «Όποιοι βρήκαν τον τρόπο να διακόψουν σε λίγες ώρες τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οφείλουν να κάνουν όλα όσα πρέπει για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτή», επισημαίνεται.

«Πρέπει να επαναλειτουργήσει με πρόγραμμα η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση», δήλωσε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης (Αlpha). «Εδώ έχει παρθεί μια απόφαση. Μην κρυβόμαστε πίσω από ΣτΕ. Το ΣτΕ έχει πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση όμως πρέπει και οι πολιτικοί να πάρουν τις αποφάσεις τους και η απόφαση για μας είναι σαφέστατη: Μεταρρύθμιση στην ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, αξιοκρατία, διαφάνεια, εξορθολογισμός. Δε μπαίνουμε στη λογική ότι απολύονται 2.600 δημόσιοι υπάλληλοι από την ελληνική Δημόσια Τηλεόραση επί δικαίων και αδίκων», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Δ. Καρύδης (9,84): «Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και κυρίως ο κ. Στουρνάρας πρέπει να δώσει εντολή άμεσης επαναλειτουργίας των προγραμμάτων και όλων των εκπομπών της ΕΡΤ με το προσωπικό που έχει σε αυτή τη φάση, διότι μετά πρέπει να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα όπου εκεί θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Θέλουμε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκών προδιαγραφών ραδιοτηλεοπτικός φορέας, να υπάρξει αξιολόγηση στο προσωπικό, οργανόγραμμα αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με κανόνες και τάξη κοινοβουλευτική έτσι ώστε να φύγουμε από αυτή την τεράστια κρίση που πήρε κυρίως χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής εκτροπής και έβαλε τη χώρα μας σε μια τεράστια περιπέτεια», δήλωσε.

Επιπλέον, και η εκπρόσωπος Τύπου κυρία Φώφη Γεννηματά (Real), σημείωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ η οποία έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί είναι ότι χρειάζεται ριζική, ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Και θεωρούμε ότι και η απόφαση αυτή του ΣτΕ επιτάσσει το ν’ ανοίξει η ΕΡΤ. Γιατί όταν η απόφαση λέει ότι θα πρέπει να συνεχίζει η εκπομπή από δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα, εγώ δε μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος μπορεί να είναι αυτός σήμερα. Προφανώς, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αυτό δε μπορεί να το κάνει ούτε το Υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει άδεια να το κάνει και φυσικά ούτε ο στρατός από την Κατεχάκη».

Αντιστοίχως, η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άμεσα εκτελεστή. Έπρεπε ήδη από χθες να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, να μεταδίδονται οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και να ενεργοποιηθούν οι διαδικτυακοί ιστότοποι της ΕΡΤ ΑΕ». Επισημαίνεται επίσης ότι η «μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής αποτελεί παράνομη ενέργεια», επαναλαμβάνεται η θέση του κόμματος ότι πρέπει να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ζητά με την ΕΡΤ σε λειτουργία, να προωθηθούν και να γίνουν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ.

Την Τρίτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και το κλίμα ήταν τόσο βαρύ, ώστε αναπτύχθηκε ο προβληματισμός, ο οποίος ξέφυγε από τα γραφεία του κόμματος σχετικά με το πόσο μπορεί να υποχωρήσει ο κ. Κουβέλης, αν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση, ακόμα και αν θα παρίστατο στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη εφόσον δεν άνοιγε η ΕΡΤ. Το τελευταίο ενδεχόμενο αποκλείστηκε από στενούς συνεργάτες του, ο κ. Κουβέλης θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, όλα τα υπόλοιπα όμως παραμένουν ανοιχτά.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι έχουν κοπεί οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι όποιες συννενοήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο αρχηγών, ωστόσο η εμπιστοσύνη των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη προς τον κ. Σαμαρά έχει κλονιστεί όχι μόνο εξαιτίας των χειρισμών και των «διαρροών» που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και επειδή τη Δευτέρα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των τριών αρχηγών, συνεργάτες του πρωθυπουργού καταρχήν «διέρρευσαν» τα έξι σημεία για την ΕΡΤ και έπειτα την πρόταση του πρωθυπουργού στους δύο αρχηγούς να αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων. Η σχετική συζήτηση διαψεύστηκε και από το ΠαΣοΚ και από τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης προσβλήθηκαν, θεωρώντας ότι ο σκοπός της «διαρροής» αυτής από την πλευρά του κ. Σαμαρά ήταν να τους εμφανίσει ότι υποχωρούν στο θέμα της ΕΡΤ προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις στην κυβέρνηση.

Ανακοίνωση του ΠαΣοΚ για την ΕΡΤ

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την ΕΡΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk