Δεν έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση την τροπολογία του ΚΚΕ για την ΕΡΤ

Δεν έκανε η κυβέρνηση αποδεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά (και) στην ΕΡΤ. Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος δήλωσε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε δεκτή καμία τροπολογία», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιτακτικά να συζητηθεί, τους ΑΝ.ΕΛΛ. να εγκαλούν τον υπουργό ότι αρνείται να την αποδεχθεί δίχως αιτιολόγηση και το ΚΚΕ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «συνδικαλιστικά τερτίπια».

Δεν έκανε η κυβέρνηση αποδεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά (και) στην ΕΡΤ. Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος δήλωσε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε δεκτή καμία τροπολογία», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιτακτικά να συζητηθεί, τους ΑΝ.ΕΛΛ. να εγκαλούν τον υπουργό ότι αρνείται να την αποδεχθεί δίχως αιτιολόγηση και το ΚΚΕ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «συνδικαλιστικά τερτίπια». Μάλιστα οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν κατηγορώντας εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας ότι ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πήραν καν τον λόγο να τοποθετηθούν υπέρ της συζήτησης της τροπολογίας. Από την συνεδρίαση αποχώρησαν λίγο αργότερα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ για την «εκκωφαντική σιωπή τους», όπως είπε ο κ. Π. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε από την πλευρά του το άρθρο 73 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση αν προέρχεται από τη Βουλή, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος. Επίσης, επικαλέστηκε και το γεγονός ότι η τροπολογία δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όσον αφορά την παρ. 4 του ίδιου άρθρου που προβλέπει ότι «είναι όμως παραδεκτή τροπολογία ή προσθήκη που την υποβάλλει αρχηγός κόμματος ή εκπρόσωπος ομάδας (…) όταν πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν την οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και των οργανισμών δημόσιου ενδιαφέροντος», ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι «η παρ. 4 δεν υπαγορεύει να γίνει υποχρεωτικά αποδεκτή μια τέτοια τροπολογία, αντιθέτως κατισχύει η παρ. 3 διότι κάθε τροπολογία πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να ξέρουμε αν επιβαρύνουμε τον τακτικό προϋπολογισμό». Ενώ σημείωσε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν αφορά στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών κλπ. όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο, άλλα ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το «Ερρίκος Ντυνάν». Απαντώντας δε στις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισε πως «ούτε τα κόμματα ούτε οι βουλευτές είμαστε πάνω από όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αθ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με συνδικαλιστικά τερτίπια και κατά το δοκούν προσπαθεί να αποφύγει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα». Μάλιστα είπε ότι αν ήθελε ο υπουργός Οικονομικών θα είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες του να ετοιμάσουν την έκθεση που θα έπρεπε να συνοδεύει την τροπολογία και επέμεινε να γίνει συζήτηση επ’ αυτής και να διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από το προεδρείο.

«Μην προσπαθείτε να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα. Σας προκαλούμε να βάλετε την τροπολογία για συζήτηση και ψηφοφορία. Αν έχετε πλειοψηφία για να την περάσετε ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», πρόσθεσε ο κ. Παφίλης. Ενώ ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι θέλει να αποφύγει την συζήτηση για μια απόφαση που πλήττει την Δημοκρατία και στέλνει στο αποτεφρωτήριο 2.500 εργαζομένους, ενώ κατηγόρησε ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ για «εκκωφαντική σιωπή». Επικαλέστηκε δε και «μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης για να μην συζητηθεί άμεσα η σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και για τους λόγους αυτούς δήλωσε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρούν από την συνεδρίαση. Ωστόσο, ο κ. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης «η συζήτηση ολοκληρώθηκε από πλευράς επιχειρημάτων τα οποία είναι νομικά στέρεα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης».

Αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε το κόμμα του εξ αριστερών, έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ», ενώ παρατήρησε στον υπουργό Υγείας ότι «θα μπορούσε να επιδείξει έναν ελιγμό ώστε να συζητηθεί η τροπολογία και να τοποθετηθούν όλες οι πτέρυγες». Πάντως αναγνώρισε ότι θέμα ψηφοφορίας δεν μπορούσε να τεθεί, ενώ επανέλαβε την θέση της ΔΗΜΑΡ για «ανοιχτή ΕΡΤ ώστε να μπορέσει να γίνει αναδιάρθρωση», όπως είπε.

«Η σπέκουλα έχει τα όριά της», σχολίασε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου απαντώντας στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για την στάση που τήρησε το κόμμα της στην συζήτηση. Ενώ διευκρίνισε ότι «η θέση μας είναι σαφής για την ουσία της τροπολογίας και περιέχεται στην πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk