Ο γόρδιος δεσμός της ΝΕΡΙΤ, της συγκυβέρνησης και του πρωθυπουργού

Μιλάμε όλοι τις τελευταίες ημέρες για την ΕΡΤ και το μέλλον και αναλωνόμαστε στο γιατί

Ο γόρδιος δεσμός της ΝΕΡΙΤ, της συγκυβέρνησης και του πρωθυπουργού | tovima.gr
Μιλάμε όλοι τις τελευταίες ημέρες για την ΕΡΤ και το μέλλον και αναλωνόμαστε στο γιατί, πως, πότε και που. Η κυβέρνηση έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση και θα κριθεί από τους πολίτες. Ότι και να γίνει αυτή θα είναι η κατάληξη. Σήμερα η σειρά της ΕΡΤ και αύριο θα έρθουν και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που θα θυσιαστούν στο όνομα της δημοσιοοικονομικής προσαρμογής.
Κανείς δεν μίλησε για το ποια θα πρέπει να είναι η δομή της νέας δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Ποια θα πρέπει να είναι η δομή της και πως θα πρέπει να λειτουργεί. Θεωρώ ότι ένας οργανωμένος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός αρκεί. Θα καλύπτει όλα τα γεγονότα ανά τη χώρα και θα λειτουργεί με πλούσιο ενημερωτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα όλο το 24ωρο, ενώ θα καλύπτει και τις εργασίες της Βουλής. Μπορεί να καλύπτει με αντικειμενικότητα τα γεγονότα, ώστε να αποτελεί έναν απλό και χρήσιμο δίαυλο ενημέρωσης με τους πολίτες και την ομογένεια. Το προσωπικό θα είναι απλοί δημοσιογράφοι που θα επιτελούν με προθυμία το έργο τους.
Δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς που ο πρώτος θα έχει ενημερωτική μορφή πανελλαδικής εμβέλειας με ειδήσεις από όλη τη χώρα σε 24ωρη βάση. Ο δεύτερος θα έχει αθλητικές ειδήσεις και θα μεταδίδει τα αθλητικά γεγονότα. Η ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να έχει καθαρά χαρακτήρα πρακτορείου ειδήσεων που ο καθείς θα βρίσκει τα νέα που θέλει από όλη τη χώρα και την ομογένεια σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Ο δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης θα αποτελεί πόλο αντικειμενικής ενημέρωσης και καθαρά Ελληνικού ενημερωτικού προγράμματος, μια μορφή που θα γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού. Θα συνεπικουρεί τα υπόλοιπα μέσα και δεν θα ανταγωνίζεται, ενώ θα ξεχωρίζει ως ένα μέσο πρότυπο για την Ευρώπη, αφού το συμμάζεμα και το πλούσιο πρόγραμμα θα αλλάξει τον χαρακτήρα που όλοι ξέραμε ως σήμερα. Από εκεί και πέρα πρέπει να τηρηθούν οι διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού και διαφανείς διαδικασίες για τον εξοπλισμό.
Η συγκυβέρνηση πέρασε μια δύσκολη ασθένεια που δεν γνωρίζουμε ακόμη αν της άφησε κουσούρια. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ήξεραν τι θα γίνει και το χειρίστηκαν αναλόγως ο καθένας για να μην επιβαρυνθούν με πολιτικό κόστος. Η Νέα Δημοκρατία κράτησε επίτηδες σκληρή στάση και τελικώς πέρασε αυτό που ήθελε. Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ αντιστάθηκαν και τελικώς δικαιώθηκαν και αυτοί για το «μαύρο».
Από εδώ και μπρός φαίνεται ότι θα παρθούν και άλλες σκληρές αποφάσεις, και από τη στιγμή που στην ΕΡΤ υπήρξε τέτοια αντίδραση και ουσιαστικά έκλεισε και εφαρμόζεται πλέον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ανάλογα θα γίνουν και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες και μάλιστα, τώρα που είναι ζεστά τα πράγματα μέσα στο 2013.
Η υπόθεση της ΕΡΤ σε λίγες εβδομάδες θα έχει ξεχαστεί. Θα έρθει στον αέρα ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και λίγοι θα θυμούνται τι συνέβη. Τα σοβαρά προβλήματα για την κυβέρνηση είναι η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η φορολόγηση και το χρέος. Αν δεν μπορέσουν να ελέγξουν τα τρία παραπάνω τότε το ράπισμα θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό της ΕΡΤ. Εκλογές δεν θα έχουμε ούτε το 2013, ούτε το 2014. Πιθανώς το 2015.
Μέχρι τότε όμως υπάρχει πιθανότητα ανανέωσης της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων με αλλαγή του προσώπου του πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ξεπέρασε την πρόκληση της ΕΡΤ , όμως την επόμενη φορά οι εταίροι θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να θέσουν θέμα αλλαγής προσώπου, ώστε να «φρεσκαριστεί» η εικόνα της συγκυβέρνησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk