Η άνοδος του πολιτικού ρίσκου και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανό εκτροχιασμό και της πραγματικής οικονομίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και φορείς της αγοράς, εμφανίζονται μάλιστα αντίθετοι με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σημειώνοντας πως ούτως η άλλως η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει με μεγαλύτερη ένταση αυτή τη φορά στην επιστροφή της κρίσης.
«Ευκαιρία» για τις αγορές
Η Εθνική Χρηματιστηριακή θεωρεί πάντως πιθανή μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, δεν περιμένει μια σημαντική αλλαγή της αρχικής απόφασης για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης. Καθώς οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κάτι νέο για την Ελλάδα, η συχνότητα των πολιτικών εντάσεων αναμένεται να είναι υψηλή, αναφέρει, εκτιμώντας πως οι εντάσεις αυτές αποτελούν μάλλον ευκαιρία για τις αγορές.
Αν όμως κάνουμε λάθος εκτίμηση, τότε, αναφέρει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι υψηλός. Σε αυτή την περίπτωση η οικονομία θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί, ενώ οι δημοσιονομική στόχοι θα εκτροχιαστούν. Επιπλέον, είναι απίθανο η τρόικα να δώσει την πολιτική της στήριξη σε μία τέτοια περίπτωση. Η Εθνική Χρηματιστηριακή δίνει σε αυτό το σενάριο πιθανότητες 20%. Από την άλλη πλευρά βλέπει θετικές συνέπειες από το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς αυτό θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στην τρόικα αναφορικά με τη δέσμευση της χώρας για αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.
«Το πιο παράλογο είναι ότι συζητάμε πιθανότατα την καταστροφή μιας χώρας για την ΕΡΤ. Είναι φανερό ότι τις τελευταίες ημέρες έχει χαθεί κάθε λογική στην αντιμετώπιση του θέματος» ανέφερε στο Reuters ο κ. Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ALCO. Ο ίδιος βλέπει πιθανότητα 30% για πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι.
Ορισμένοι ανέφεραν πως μια δικαστική απόφαση που θα ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους κυβερνητικούς εταίρους να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, με το κάθε κόμμα να εμμένει στη θέση του αλλά να παραπέμπει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις οριστικές αποφάσεις
Για ορισμένες επενδυτικές τράπεζες, η πολιτική και κοινωνική αντίδραση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση η κατάσταση με την ΕΡΤ ενέχει σοβαρό ρίσκο, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η κοινή γνώμη μπορεί να αντιδράσει πιο αρνητικά αντικρίζοντας τις μαύρες οθόνες της κρατικής τηλεόρασης από ό,τι σε άλλα σκληρά μέτρα.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση
Η πολιτική αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αποτυχία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ συνιστά αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας (credit negative), ανέφερε χαρακτηριστικά η Moody’s
Χωρίς την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το ρίσκο για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα αυξάνει και αυτό είναι αρνητικό για την αξιολόγηση της χώρας. Παρά το γεγονός, ανέφερε ο οίκος, ότι οι εκλογές δεν αποτελούν το βασικό μας σενάριο, το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να ενέχει τον κίνδυνο μη επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Χωρίς την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και άλλων κρατικών εταιρειών η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα να επιτύχει τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και χρηματοδοτικό κενό 1,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί από επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.
Επίσης τους κινδύνους που υπάρχουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων αναδεικνύει και η πρόσφατη αποτυχία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, με τη Moody’s να εκτιμά πως χωρίς την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και άλλων κρατικών εταιρειών η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα να επιτύχει τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και χρηματοδοτικό κενό 1,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί από επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε που πρόκειται τέλος να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα για συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και εξέφρασε την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν, παρατηρώντας ωστόσο ότι η χώρα χρειάζεται και άλλες δύσκολες αλλαγές.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Ιουνίου 2013

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,HeliosPlus