Ιράν: Μεγαλύτερη διαφάνεια στο πυρηνικό πρόγραμμα υποσχέθηκε ο Ροχανί

Το Ιράν είναι έτοιμο για μεγαλύτερη διαφάνεια στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε ο νεοεκλεγείς ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του την Παρασκευή, ο μετριοπαθής Ροχανί χαρακτήρισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα «άδικες» και τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν είναι έτοιμο για μεγαλύτερη διαφάνεια στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε ο νεοεκλεγείς ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του την Παρασκευή, ο μετριοπαθής Ροχανί χαρακτήρισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα «άδικες» και τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
«Τα πυρηνικά μας προγράμματα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια. Αλλά είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και να καταστήσουμε σαφές στον κόσμο ότι τα βήματα του Ιράν γίνονται εξολοκλήρου μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε. Ο Ροχανί δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για μία «εποικοδομητική σχέση με τον κόσμο», ενώ ευχαρίστησε τους Ιρανούς που επέλεξαν την «μετριοπάθεια» και υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Ο νέος ιρανός πρόεδρος απέσπασε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, αποφεύγοντας έτσι δεύτερο εκλογικό γύρο. Η εκλογή του Ροχανί είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη αλλά και περίπλοκη ως προς τον χειρισμό της, εξέλιξη για την Ουάσιγκτον, η οποία διαβλέπει ένα παράθυρο συνεργασίας με την Τεχεράνη.
Αν και τα ηνία του κράτους ανήκουν ουσιαστικά στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και στους Φρουρούς της Επανάστασης, εκτιμάται ότι η εκλογή του Ροχανί στην προεδρία θα μεταβάλει τους συσχετισμούς δυνάμεων, καθώς θα υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την πολιτική που ακολουθούν ως προς το Ιράν.
Όπως εύστοχα σημειώνει το Foreign Policy, «η Ουάσιγκτον πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η επιτυχία της στο να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα στο θέμα του Ιράν οφείλεται, όχι σε μικρό βαθμό, στο πομπώδες στιλ του Αχμαντινετζάντ. Με το να αρνείται το Ολοκαύτωμα, να καλεί σε εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη και να προκαλεί εσκεμμένα ένταση με τη Δύση, κατέστησε εύκολο τον στιγματισμό του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και κίνδυνο για τη διεθνή κοινότητα. Η Ουάσιγκτον θα δυσκολευτεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική, όταν το Ιράν έχει εκλέξει έναν μεταρρυθμιστή πρόεδρο, ο οποίος δημοσίως έχει αποκηρύξει τον προκάτοχό του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης δεν θα μπορούν με την ίδια ευκολία να απειλήσουν με πόλεμο – ή οικονομικές κυρώσεις – μία χώρα, στην οποία ο μισός πληθυσμός ψήφισε υπέρ μίας θετικής αλλαγής».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk