Το χέλι

Το χέλι | tovima.gr

Aυτοί που γέμισαν το καλάθι με φίδια δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι ξαφνικά θα βγάλουν από μέσα του χέλι

Aυτοί που γέμισαν το καλάθι με φίδια δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι ξαφνικά θα βγάλουν από μέσα του χέλι. Οι άλλοι, που δεν είχαν ως τώρα λόγο στην υπόθεση, αν αναλάβουν τα ηνία της χώρας, θα το γεμίσουν ασφαλώς με τα δικά τους. Επομένως μην τρέφουμε αυταπάτες: η ΕΡΤ δεν θα γίνει ποτέ δημόσια τηλεόραση. Θα είναι πάντοτε κρατική – γιατί ενώ όλοι ομνύουν στην ελευθερία της έκφρασης, κανένα κόμμα όταν βρεθει στην εξουσία, δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στον πειρασμό να την ελέγξει με το ενα μέσο που διαθέτει.

Η ιστορία της ΕΡΤ είναι τόσο αμαρτωλή που δεν χρειάζεται να συζητάμε σε ποιο κύκλο του δαντικού inferno θα την τοποθετούσαμε. (Ο φλωρεντίνος θα την έβαζε ίσως μαζί με τους τοκογλύφους και τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος). Υπήρξαν βέβαια και οι εξαιρέσεις – εργάστηκαν στην ΕΡΤ άνθρωποι έντιμοι και αξιοπρεπεις πού έδωσαν τη δική τους μάχη να μην καταντήσει κομματικό παραμάζαγο, αλλά δυστυχώς ηττήθηκαν κατά κράτος.

Οσο για τον «λαό» που απαιτεί αυτό το «δημόσιο αγαθό», όπως διάβασα σε άλλη εφημερίδα, αυτός δεν ξεπερνά το 7%! Τόση είναι η τηλεθέαση που απολαμβάνει η ΕΡΤ. Το 93% προτιμά τα «ιδιωτικά αγαθά» («σκουπίδια» αν προτιμάτε) της τηλεόρασης. Το γιατί είναι άλλη κουβέντα – διόλου ευχάριστη, αφού θα βγάλει στην επιφάνεια το χειρότερο, το πιο άξεστο πρόσωπό μας.

Ομως αυτή είναι η αλήθεια και ας μη κρυβόμαστε πίσω από βολικές, αλλά κενές περιεχομένου, έννοιες. Για κάθε 7 τηλεθεατές που θέλουν να βλέπουν «Παρασκήνιο» ή «Μονόγραμμα», 93 κρέμονται από τα χείλη του Σουλειμάν, του Αναστασιάδη και του Λαζόπουλου.

ΥΓ Τα χέλια ως γνωστόν επιστρέφουν πάντοτε στο μέρος που γονιμοποιούν τ’ αυγά τους. Τα φίδια όμως πάνε παντού.

*Ο Χάρης Βλαβιανός είναι ποιητής και διευθυντής του περιοδικού «Ποιητική»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk