Προοπτικές προοδευτικής διακυβέρνησης στην σημερινή συγκυρία

Μέσα στην τρέχουσα συγκυρία, η πολυπλοκότητα των προβλημάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Προοπτικές προοδευτικής διακυβέρνησης στην σημερινή συγκυρία | tovima.gr

Μέσα στην τρέχουσα συγκυρία, η πολυπλοκότητα των προβλημάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια συνετή και ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων και των προοπτικών που διαγράφονται για το μέλλον. Η οικονομική κρίση και η μοιραία εξέλιξή της σε μια σοβαρότατη κοινωνική και κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δεν έχουν ως μόνη λύση την οικονομική ανάκαμψη.

Τίθεται ευθέως λοιπόν ζήτημα πολιτικής διακυβέρνησης και πολιτικού προσανατολισμού της κοινωνίας. Η διόγκωση των άκρων, ο κατακερματισμός της προοδευτικής παράταξης και η πρωτοφανής αποστροφή του λαού προς τον πολιτικό κόσμο αφήνουν περιθώρια στον – ούτως ή άλλως πάντα πιο συμπαγή κομματικά – συντηρητικό χώρο να διεκδικήσει επικυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό είναι λάθος. Όχι κομματικά. Είναι λάθος κοινωνικά, ιστορικά. Ο συντηρητισμός και οι φιλελεύθερες πρακτικές του είναι που απέτυχαν οδηγώντας τα πράγματα ως εδώ. Η πρόσφατη διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το αποδεικνύουν. Λάθη επί λαθών στο χειρισμό μιας κρίσης που δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Λάθη που έγιναν στο όνομα μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας σχεδόν …στρατιωτικού τύπου, με παράλληλη επιδίωξη να διατηρηθεί αλώβητη η ελεύθερη οικονομία. Αδύνατον. Η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει βεβαίως να είναι αυτονόητη, αλλά η επίτευξή της δεν μπορεί να είναι προϊόν σκληρότητας, αδικίας και μονοδιάστατης λογικής των αριθμών. Ασφαλώς, στην περίπτωση της Ελλάδας, υπήρχαν και βαρύτατες ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας, που την οδήγησαν στην άκρη του γκρεμού και στην Τρόικα.

Είναι πλέον όμως η ώρα για να μπει μια τελεία. Η δημοσιονομική εικόνα της χώρας είναι σαφώς καλύτερη, η διεθνής συγκυρία σαφώς πιο ευνοϊκή και οι προϋποθέσεις για μια στροφή σε προοδευτική κατέθυνση έχουν ωριμάσει. Σε πρώτο ζητούμενο πλέον αναδεικνύεται η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης που θα μπορέσει – με κυβερνητική πρόταση και δυναμική – να οδηγήσει τον τόπο επιδιώκοντας την εξισορρόπηση μιας υγειούς οικονομίας με κοινωνική πρόνοια και ισότητα. Μακριά από αφορισμούς, υπερβολές και μισαλλοδοξία, το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτισε για δεκαετίες στην εμπέδωση και υπεράσπιση ενός κοινωνικού και δημοκρατικού κράτους και μπορεί τώρα να αναλάβει εκ νέου την προσπάθεια για την ένωση του προοδευτικού κόσμου σε μια παράταξη που θα επιδιώξει την αποκατάσταση μιας οικονομίας με ανάπτυξη, αλλά με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Όχι με κέντρο την αγορά και την απληστεία της. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι πάντα η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη στη διαμόρωση του οικονομικού μοντέλου διαχείρισης.

Οι προκλήσεις είναι πολλές, οι ανάγκες περισσότερες, οι δυσκολίες μεγάλες. Το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να διασώσει τη χώρα, κατακρυμνίστηκε εκλογικά και απομακρύνθηκε από τη λαϊκή του βάση. Μέσα από την ανασυγκρότηση του Κινήματος όμως μπορεί να διαμορφωθεί μια ασφαλής πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει το συντηρητικό ρεύμα, ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή εποχή, όπου ακόμα και θεμελιώδη ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας τίθενται υπό αμφισβήτηση από θλιβερούς νοσταλγούς αλήστου μνήμης εποχών.

* Η κυρία Κατερίνα Φαρμάκη είναι τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk