Σ. Κεδίκογλου: «Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα επαναλειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση»

Την Τετάρτη 12/06/2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον Βήμα fm για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Την Τετάρτη 12/06/2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Γιώργο Κακούση και Αφροδίτη Γραμμέλη για το κλείσιμο της ΕΡΤ .{{{ audio1 }}}

«Δεν κλείνει η ΕΡΤ. Κλείνει ένα στραβό οικοδόμημα, με στραβά θεμέλια, που δεν μπορούσε να διορθωθεί εν λειτουργία και άμεσα δημιουργείται εξ αρχής ένας σωστός, σύγχρονος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται, θα το αποφασίσουν οι ειδικοί, σε σχέση με τα σύγχρονα δεδομένα. Αφήστε να το πουν αυτοί. Θα είναι σε συνάρτηση με τα δεδομένα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θα προσμετρηθεί η εμπειρία και η προϋπηρεσία. Στην ΕΡΤ υπάρχουν ικανοί και άξιοι δημοσιογράφοι. Δεν δούλευαν και οι 677 δημοσιογράφοι, αλλά κάποιοι δούλευαν σαν σκυλιά. Δυστυχώς δούλευε ένα κλάσμα του συνόλου. Αυτοί που έχουν παρουσία και αναγνωρισμένες εργατοώρες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα έχουν μοριοδότηση.

Υπήρχε μια άρνηση στην ΕΡΤ να δεχθούν σύστημα ηλεκτρονικού παρουσιολογίου, για να μην ελέγχονται υπερωρίες κτλ. Επειδή όμως είμαστε μια μικρή πιάτσα, όλοι γνωρίζουμε ποιος δούλευε ή όχι. Θα παρουσιάζει λοιπόν κάποιος πού δούλευε, πόσο δούλευε κτλ.

(Τα στελέχη) θα προσληφθούν με διαδικασίες αδιάβλητες και διαφανέστατες, εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά. Η επαναπρόσληψη θα είναι σε ένα νέο φορέα, θα είναι εξ αρχής και θα είναι με εργασιακές σχέσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει δημοσιογράφος-δημόσιος υπάλληλος. {{{ audio2 }}}

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα επαναλειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση. Δυστυχώς, ήταν αδύνατο να γίνουν αυτές οι αλλαγές με την ΕΡΤ σε λειτουργία. Όταν έχεις ένα αυτοκίνητο και πρέπει να του κάνεις ρεκτιφιέ, δεν μπορείς να το έχεις σε κίνηση. Με το που θα ανακοινωνόταν οποιοδήποτε σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης, θα είχαμε απεργίες διαρκείας. Η ΕΡΤ έμεινε κλειστή άλλωστε για το ειδικό μισθολόγιο που τους έκανε η κυβέρνηση και τους είχε καταστήσει τους πλέον προνομιούχους στο Δημόσιο. Και όμως, απεργούσαν γι’ αυτό.

Επανεκκινούμε, ξαναφτιάχνουμε σε σωστά θεμέλια τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Φυσικά και είχαν ενημερωθεί οι κυβερνητικοί εταίροι. Το νομοσχέδιο ήταν στα χέρια τους από την Κυριακή, αν δεν κάνω λάθος, όπως και η υπουργική απόφαση. Και είχαν ενημερωθεί οι αρχηγοί πολύ νωρίτερα. Δεν σχολιάζω για τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά πιστεύω ότι εξετάζοντας προσεκτικά το σχέδιο νόμου για το νέο φορέα δεν θα υπάρξει αντίρρηση από κανέναν, διότι συμφωνούν στην ανάγκη των αλλαγών στην ΕΡΤ. Διαφωνούν με το κλείσιμο βέβαια, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Πιστεύω ότι θα το κανονίσουμε στο τέλος. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάτι που συμφωνούν στο τέλος.

Δεν έχω κάτι τέτοιο (σ.σ.: βέτο των κυβερνητικών εταίρων για κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου).

Εγώ προσωπικά κανέναν (σ.σ.: αν διόρισε ειδικούς συμβούλους). Όσοι μπήκαν, ήταν σε αντικατάσταση παλαιών. Οι προηγούμενοι ήταν στα 5.000 ευρώ μικτά, επί κυβέρνησής μας ήταν στα 3.500 ευρώ μικτά.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο (σ.σ.: από το «Ράδιο Αλιβέρι», διορίστηκε σύμβουλος) κρίθηκε ότι μπορούσε να προσφέρει λόγω γνώσης της διαφημιστικής αγοράς.

Σε πρώτη φάση, καταργήσαμε σχεδόν το 1/3 αυτών των θέσεων. Υπήρχαν όμως άλλες θέσεις όπου έπρεπε να γίνουν τέτοιες συμβάσεις. Δεν έπρεπε να γίνει σύμβαση για το διευθυντή ενημέρωσης;»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk