offstage

Είναι γεγονός πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ληφθεί από τηλεοράσεως για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων έτυχε γενικής αποδοχής. Με αυτή τη λογική και η προσπάθεια του Αντώνη Κανάκη να στηρίξει την Action Aid είναι καλοδεχούμενη.

offstage | tovima.gr
Είναι γεγονός πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ληφθεί από τηλεοράσεως για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων έτυχε γενικής αποδοχής. Με αυτή τη λογική και η προσπάθεια του Αντώνη Κανάκη να στηρίξει την Action Aid είναι καλοδεχούμενη. Ευαισθητοποιήθηκε ο κόσμος και έδωσε χρήματα για παιδιά και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ως εδώ καλά. Δεν ισχύει το ίδιο για την αξιολόγηση του τηλεοπτικού προϊόντος το οποίο παρουσίασε και το οποίο κρίνεται διαφορετικά. Αρα η δημόσια τοποθέτησή του περί «βλακειών και ανοησιών» που γράφτηκαν είναι τουλάχιστον ατυχής και συνάμα αγενής. Ατυχής ως προς τους χαρακτηρισμούς αλλά και ως προς τη λογική απαξίωσης όσων ασκούν κριτική. Ούτε ο κ. Κανάκης αλλά ούτε κάποιος άλλος ο οποίος παρουσιάζει δημοσίως τη δουλειά του είναι υπεράνω κριτικής. Οταν μάλιστα ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί τον μηχανισμό προβολής του καναλιού με το οποίο συνεργάζεται για να προβάλει την απόπειρά του να γράψει και τραγούδι! Αν δεν ήθελε να κριθεί, θα μπορούσε με την κιθάρα του, στο σαλόνι του σπιτιού του, να το τραγουδήσει στους φίλους του. Οταν ένα Γραφείο Τύπου ενός μεγάλου ιδιωτικού καναλιού όπως ο ΑΝΤ1 βομβαρδίζει ολημερίς και ολονυχτίς τους δημοσιογράφους με δελτία Τύπου για το «κανάκειον άσμα», τότε προκαλείται η κοινή γνώμη αφού το ακούσει να το κρίνει, να πει εν πάση περιπτώσει αν άρεσε ή δεν άρεσε.
Απορίας άξιον πάντως το ότι αντιδρά ο κ. Κανάκης στην κριτική που του ασκείται την ίδια στιγμή που ο ίδιος σατιρίζει, κριτικάρει, γελοιοποιεί και τσαλακώνει ό,τι κινείται και με εγγύηση από πλευράς καναλιού ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και λογοκρισία. Οπως και είναι σωστό και υγιές. Ενα ανοιχτό μυαλό λοιπόν το οποίο ζητεί να εκφράζεται ελεύθερα δεν το επιτρέπει στους άλλους όταν έρχεται η δική του σειρά για να κριθεί;
Επίσης, επειδή ο κ. Κανάκης δραστηριοποιείται σε πολλά «μέτωπα» – τηλεόραση, νυχτερινά μαγαζιά, ραδιοσταθμοί, εταιρείες παραγωγής, μουσική κτλ. -, καλό θα ήταν να μην υιοθετεί την «εικόνα του αντισυστημικού». Για να επιβιώσουν οι όποιες επαγγελματικές απόπειρές του μάλιστα αναγκάστηκε ουκ ολίγες φορές να γίνει κομμάτι του συστήματος όπως με το προαναφερθέν παράδειγμα του τραγουδιού του.
Εν κατακλείδι, η φράση «είμαι υπεράνω» δεν υιοθετήθηκε ποτέ στο παρελθόν από αξιόλογους δημιουργούς ως δημόσια δήλωση ή έκφραση αφορισμού. Οπως και δεν απαξιώθηκαν οι διαφωνούντες με την αισθητική του προϊόντος από τους ίδιους τους δημιουργούς. Η αποδοχή της καλής κριτικής και η άρνηση της κακής ως αναξιόπιστης και αρνητισμού μαρτυρεί αδυναμία και ανασφάλεια. Τουλάχιστον.

ΝΑΥΑΓΙΟ
ΚΑΨ’ΤΑ ΟΛΑ

Χοντροκομμένο χιούμορ, αδυναμία σεναρίου, αδιανόητο περιεχόμενο. «Κάψε το σενάριο» ο τίτλος της κωμικής, ως προς τις προθέσεις και μόνο, σειράς που στην τελευταία της εμφάνιση απέδειξε ότι όταν ένα εγχείρημα είναι αποτυχημένο μπορεί να ξεπεράσει και τα όρια προκειμένου να προκαλέσει. Το τρέιλερ της σειράς με τους πρωταγωνιστές της να γεμίζουν το στόμα τους με νερό το οποίο πετούν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου είναι απλά η απόδειξη του πόσο λυπηρό είναι να βλέπουν οι τηλεθεατές νέους δημιουργούς να χαραμίζονται. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το κανάλι, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα δώσει το πράσινο φως και για τρίτη συνεχή απόπειρα της συγκεκριμένης σειράς. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να ενεργοποιηθούν οι αισθητήρες των στελεχών του ψυχαγωγικού προγράμματος έτσι ώστε να προστατευθεί το κοινό από τις βλαβερές συνέπειες της έλλειψης ταλέντου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk