Επαναλειτουργεί το Καρδιοχειρουργικό του «Αγία Σοφία»

Υπό την αυστηρή επίβλεψη χειρουργού θώρακος του ΕΣΥ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου η δεύτερη, μετά την επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ), επέμβαση ανοιχτής καρδιάς σε κορίτσι που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα

Υπό την αυστηρή επίβλεψη χειρουργού θώρακος του ΕΣΥ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου η δεύτερη, μετά την επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ), επέμβαση ανοιχτής καρδιάς σε κορίτσι που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. Με απόφαση της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η επίβλεψη της επέμβασης έγινε από τον χειρουργό θώρακος του Σισμανογλείου κ. Αχιλλέα Λιούλια.

Οι πληροφορίες λένε ότι η τακτική αυτή θα εφαρμοστεί και σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που πρόκειται να διενεργηθούν στο εν λόγω τμήμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία του κέντρου και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Μάλιστα η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ έχει συγκροτήσει ομάδα διαπρεπών θωρακοχειρουργών, η οποία αποτελείται από τους κκ. Αχιλλέα Λιούλια, Χρήστο Χαρίτο («Ευαγγελισμός») και Λεωνίδα Ζωγάνα («Ερυθρός») για την επιστημονική επιτήρηση της λειτουργίας του Κέντρου.

«Ελλείμματα»
Η λειτουργία του Κέντρου ανεστάλη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας λόγω «ελλείμματος λειτουργίας», όπως αναφερόταν σε ανακοίνωσή της στις 25 Οκτωβρίου 2011. Οι τότε εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας απέδιδαν το «έλλειμμα λειτουργίας» στο «έλλειμμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ όλων των γιατρών του Κέντρου». Διευκρίνιζαν ότι «καμία κλινική και κέντρο δεν καταργείται». Αποφασίστηκε, όπως ανέφερε η ανακοίνωση, «η αναστολή-κατάργηση του ελλείμματος του Ειδικού Κέντρου προς όφελος της υγείας των μικρών ασθενών, της «υγείας» των οικογενειακών προϋπολογισμών και της «υγείας» των ασφαλιστικών τους ταμείων».
Για περισσότερο από έναν χρόνο οι τρεις παιδοκαρδιοχειρουργοί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» βρίσκονταν στο «ψυγείο» και τα περιστατικά καλύπτονταν ως επί το πλείστον από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι τρεις γιατροί παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Υστερα από ενδελεχή έρευνα των πειθαρχικών υποθέσεων, η εκδίκαση των οποίων έγινε σε πολλές συνεδριάσεις εξαιτίας της πολυπλοκότητάς τους, του μεγάλου όγκου του φακέλου και των πολλών καταθέσεων μαρτύρων που ελήφθησαν, το Πειθαρχικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 6 Ιουνίου 2013 οριστικοποίησε την κρίση του, με απόφαση πλήρως αιτιολογημένη. Αυτή έχει ως γνώμονα πέραν της τιμωρίας των υπευθύνων με την προσήκουσα ποινή, τη συμβολή της στην προσπάθεια οριστικής επίλυσης του ζητήματος που είχε προκύψει για την ορθή λειτουργία του Κέντρου στο μέλλον.
Από την πειθαρχική διαδικασία προέκυψε έλλειμμα συνεργασίας των τριών χειρουργών θώρακα στα περιστατικά που εξετάστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου βασίζεται στο ότι «οι γιατροί με τη συμπεριφορά τους παραβίασαν, εκτός από τον Υπαλληλικό Κώδικα, και κρίσιμες για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας».

Αυστηρές ποινές
Με βάση τα δεδομένα της υπόθεσης, το Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε τις πλέον αυστηρές ποινές, που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή του προστίμου αποδοχών και της στέρησης δικαιώματος για την επιβολή υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού. Σε μία περίπτωση παρέπεμψε λόγω σοβαρότητας την εκδίκαση της υπόθεσης στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο που εδρεύει στο υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, στον έναν γιατρό επιβλήθηκε στέρηση των αποδοχών του για δέκα μήνες. Στον δεύτερο, δύο χρόνια στέρηση του δικαιώματός του να υποβάλει υποψηφιότητα για την κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού. Η υπόθεση του τρίτου χειρουργού παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να επιβληθεί στον γιατρό μεγαλύτερη ποινή. Η ανώτατη ποινή που μπορεί να εξετάσει το συγκεκριμένο όργανο είναι η απόλυση.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έδωσε οδηγίες στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και στον διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Εμμανουήλ Παπασάββα, προκειμένου να εκπονηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του Κέντρου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συσταθεί μία επιπλέον θέση θωρακοχειρουργού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση θα καταληφθεί άμεσα από γιατρό που ήδη υπηρετεί στο ΕΣΥ και έχει κριθεί γι’ αυτήν. Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίκειται επίσης η πρόσληψη τριών επικουρικών αναισθησιολόγων.
Διασύνδεση
Ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει τη λειτουργία ενός τμήματος χειρουργικής θώρακος το οποίο μπορεί να καλύψει το σύνολο των παιδοκαρδιοχειρουργικών περιστατικών στη χώρα. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση της λειτουργικής διασύνδεσης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Στόχος, η στενότερη συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων στον τομέα της παιδοκαρδιοχειρουργικής. Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και η επιστημονική διασύνδεση του «Αγία Σοφία» με την καρδιοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk