Στο Παρίσι την Παρασκευή ο Ευ. Βενιζέλος

«Η δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανεπάρκειες και τις αντιφάσεις του ελληνικού προγράμματος δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Το πρόβλημα αυτό είναι απόλυτα πολιτικό. Πρόκειται για πρόβλημα Δημοκρατίας, κυριαρχίας και νομιμοποίησης», επισήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στην ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Να αναπροσανατολίσουμε την Ευρώπη προς την Ανάπτυξη και την Απασχόληση». Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στο πλαίσιο του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» που διοργάνωσαν από κοινού το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ίδρυμα Jean-Jaurès, το Σάββατο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Jean-Jaurès, Gilles Finchelstein, και συμμετείχαν στο πάνελ, εκτός από τον κ. Βενιζέλο οι: Catherine Trautmann, ευρωβουλευτής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), πρώην δήμαρχος Στρασβούργου και πρώην υπουργός Πολιτισμού. Guglielmo Epifani, επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD). António José Seguro, επικεφαλής του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Bernadette Ségol, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES).Emma Reynolds, βουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος (LP). Παρέμβαση στη συζήτηση θα κάνει και ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda.

«Πρόκειται», συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος, «για το πρόβλημα της βαθειάς και επικίνδυνης ανισότητας που υπάρχει στην Ευρώπη (και στην Ευρωζώνη) μεταξύ των κρατών-μελών: η ανισότητα αφορά οικονομικά τα επιτόκια δανεισμού για χώρες με ίδιο νόμισμα και πολιτικά το γεγονός ότι κάποιες χώρες έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίζουν και κάποιες άλλες την υποχρέωση να συμμορφώνονται. Η σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών γύρω από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα σύγκρουση ανάμεσα σε μια δεξιά Ευρώπη (ως προς τις κυρίαρχες αντιλήψεις που είναι πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες) και ένα ΔΝΤ πιστό στις κλασικές συνταγές του για αναπτυσσόμενες χώρες, συνταγές που δεν συνάδουν σε χώρες της Ευρωζώνης ακόμη και αν αυτές βρίσκονται σε μεγάλη δημοσιονομική κρίση».

«Το χειρότερο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, «είναι ότι ο τρόπος που αντιδρά η Ευρωζώνη δεν της επιτρέπει να αντιληφθεί ότι η κρίση της είναι στην πραγματικότητα κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Η αντίληψη που λέει ότι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί μέσα από τη συνεχή μείωση του κόστους εργασίας και τη διάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους λόγω του υψηλού δημοσιονομικού του κόστους και της επιδείνωσης των δημογραφικών δεδομένων σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία που γερνά, δεν οδηγεί πουθενά». Επισήμανε ακόμα ότι στους ευρωπαίους σοσιαλιστές πέφτει το ιστορικό και πολιτικό βάρος να προτείνουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική στρατηγική σε δύο επίπεδα: στο συγκυριακό επίπεδο της διαχείρισης της κρίσης, και στο στρατηγικό επίπεδο ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στην πραγματική και όχι μόνο στη νομισματική και δημοσιονομική σύγκλιση και ολοκλήρωση.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερο. Επίσης, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τους ηγέτες του γαλλικού (Harlem Désir) του ισπανικού (Alfredo Pérez Rubalcaba) και του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (António José Seguro). Στην συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και οι οικονομολόγοι Daniel Cohen και Jean Pisany-Ferry.

Ο κ. Βενιζέλος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτουν ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault και ο ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Harlem Désir στους επικεφαλής των σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν στο φόρουμ. Στη συνέχεια οι σοσιαλιστές ηγέτες θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας που θα τους δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στο «Φόρουμ των Ευρωπαίων Προοδευτικών» μετέχουν επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών (FEPS) Massimo D’Alema, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Sergei Stanishev, ο γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Alfredo Pérez Rubalcaba, ο Πρόεδρος του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (MSzP) Attila Mesterhazy, κ.ά.

.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική