ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Παραίτηση. Δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του στη Eurobank ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Τίμος Χριστοδούλου (σκίτσο), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Παραίτηση
Δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του στη Eurobank ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Τίμος Χριστοδούλου (σκίτσο), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. ΄ Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας της ΝΔ, που έχει θητεύσει στις θέσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει ήδη θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εν όψει της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας στις 27 Ιουνίου, οπότε και λήγει η θητεία του ως προέδρου. ΄ Ετσι, μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλο και ο πρόεδρος της τράπεζας δεν θα είναι στη νέα διοίκηση.


Επίσκεψη
Η τρόικα θα έρχεται από το 2014 μια φορά τον χρόνο. Αυτό έγινε γνωστό στις τελευταίες συναντήσεις που είχε η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, προτού αναχωρήσουν για τη Ρώμη. ΄ Το καυτό ζήτημα που συζητούσαν και έμεινε σε εκκρεμότητα είναι τα έσοδα και η αργοπορία που σημειώνεται στην υλοποίηση του μηχανισμού είσπραξης καθυστερούμενων εισφορών. ΄ Επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς επέμεινε στην πολιτική να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση και ζήτησε σχέδιο δράσης ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες. ΄ Ο ίδιος έδειξε προβληματισμένος, πρώτον, για τη μεγάλη υστέρηση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και δεύτερον, για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ στο Δημόσιο.

Το λουκέτο…
«Η διοίκηση του ομίλου αυτή τη στιγμή δεν έχει αποφασίσει τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας των εργοστασίων. Είναι όμως υποχρεωμένη να εξετάζει κάθε ενδεχόμενο που θα είναι προς όφελος των μετόχων και της εταιρείας» αναφέρεται σε επιστολή της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος με την οποία η διοίκηση απαντούσε σε φήμες που την ήθελαν να βάζει λουκέτο στις μονάδες που διαθέτει στη Θεσσαλία. ΄ Η Επίλεκτος είναι η μεγαλύτερη ελληνική νηματουργία, με σύγχρονες μονάδες, πάνω από 50 εκατ. ευρώ επενδύσεις την τελευταία δεκαετία και καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό. ΄ Γράφει όμως ζημιές τα τελευταία χρόνια, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας (ρεύμα και φυσικό αέριο) δεν την καθιστά ανταγωνιστική στο εξωτερικό.

Τα κόστη…
llΟπως αναφέρουν από την εταιρεία, το 2008 το εργατικό κόστος ανήρχετο στο 63% του συνολικού κόστους και το κόστος ενέργειας στο 20,59%. Τέλος του 2012, το εργατικό κόστος αντιπροσωπεύει το 45,32% και το ενεργειακό το 39,57%. ΄ Ενδεικτικά σημειώνουν ότι το φυσικό αέριο το πληρώνουν 47 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 22 ευρώ που πληρώνει ο γερμανός ανταγωνιστής και το ηλεκτρικό ρεύμα 110 ευρώ έναντι 40 ευρώ στο εξωτερικό.
…και η πρόταση
«Εμείς παίρνουμε την πρώτη ύλη, το άριστο ελληνικό βαμβάκι, του βάζουμε προστιθέμενη αξία και το πουλάμε στο εξωτερικό. Αν ελαφρώσει το βάρος της ενέργειας που οφείλεται κυρίως στους φόρους, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την παραγωγή μας και τις θέσεις εργασίας αφού παραγγελίες υπάρχουν και η ποιότητα του προϊόντος είναι άκρως ανταγωνιστική» αναφέρουν. ΄ Προσθέτουν δε ότι «έτσι μόνο μπορεί να αναμοχλευτεί ο πλούτος της Ελλάδος. Από τη μεταποίηση της πρώτης ύλης, την προστιθέμενη αξία και τις εξαγωγές». ΄ Εχουν άδικο;

Κλείσιμο…
llΔιαμαρτύρονται οι πολίτες της νησιωτικής Ελλάδας γιατί κλείνουν οι εφορίες και μεταφέρονται είτε σε άλλα νησιά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες νησιών με σημαντικό αριθμό κατοίκων. ΄ Από τις 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία των νησιωτικών εφοριών της Θάσου, της Ιθάκης, της Λέρου, των Παξών, των Κυθήρων και της Σαλαμίνας. ΄ Παράλληλα, μετατίθεται η αναστολή λειτουργίας των νησιωτικών ΔΟΥ της Ανδρου, της Τήνου, της Κέας, της Μήλου, του Πόρου, της Αίγινας, των Σπετσών, της Υδρας, της Σκοπέλου, της Σκιάθου, της Καρπάθου, της Καλύμνου, της Λήμνου και του Αγ. Κήρυκου Ικαρίας για την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

…και αναστολή
Επίσης, αναστέλλεται από 1ης Ιουλίου η λειτουργία τμημάτων ή γραφείων ελέγχου και λογιστικού – δικαστικού – γραμματείας στις νησιωτικές εφορίες της Ανδρου, της Τήνου, της Κέας, της Μήλου, της Μυκόνου, της Νάξου, της Θήρας, της Πάρου, της Κω, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κεφαλλονιάς (Αργοστολίου), της Χίου και της Σάμου. ΄ Πολίτες των παραπάνω νησιών ζητούν να πρυτανεύσει η λογική, να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των νησιών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος.
Μια θέση για την κυρία Τζότζολα
Χρειάστηκαν οι υπογραφές επτά υπουργών και ένα ολόκληρο νομοσχέδιο (αυτό με το οποίο η Ελλάδα κυρώνει τη συμφωνία περιβαλλοντικής συνεργασίας με το Ισραήλ) για να βρεθεί ο κατάλληλος νομοθετικός χώρος και να δημιουργηθεί μια θέση στο Δημόσιο που προοριζόταν από την αρχή για ένα «γαλάζιο κορίτσι».
  • Στο ΚΕΠΕ έγινε γνωστή η άφιξη στη θέση νομικού συμβούλου της δικηγόρου κυρίας Βασιλικής Τζότζολα, η οποία είχε διατελέσει αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και έγινε γνωστή στις εκλογές του 2012.
  • Αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να δημιουργηθεί και η θέση αφού το ΚΕΠΕ είχε νομικό σύμβουλο.
  • Ετσι λοιπόν στο νομοσχέδιο για το μνημόνιο συνεργασίας με το Ισραήλ (…άσχετο) και άλλα θέματα όπως η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του «Πράσινου Ταμείου» και στο άρθρο πέντε με το οποίο ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, στην παράγραφο 2 πέρασε διάταξη που αναφέρει τα εξής:
«Η παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 94/2000 (Α’ 75) αντικαθίσταται ως εξής:
5. Συνιστώνται δύο θέσεις Νομικών Συμβούλων».
  • Κανείς βέβαια από τους απλούς βουλευτές δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι σήμαινε αυτή η αλλαγή, με την οποία ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατόπιν εισηγήσεως του υφυπουργού του Νότη Μηταράκη δημιούργησε τη δεύτερη θέση νομικού συμβούλου στο ΚΕΠΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk