Σύνορο του δυτικού κόσμου

Μετά και τα πρόσφατα γεγονότα αποσταθεροποίησης στην Τουρκία, αλλά, κυρίως, μετά τη νέα στάση των ΗΠΑ που ετοιμάζονται πλέον για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι το ελληνικό έδαφος αποτελεί πλέον το πραγματικό όριο σταθερότητας και ασφάλειας

Σύνορο του δυτικού κόσμου | tovima.gr
Μετά και τα πρόσφατα γεγονότα αποσταθεροποίησης στην Τουρκία, αλλά, κυρίως, μετά τη νέα στάση των ΗΠΑ που ετοιμάζονται πλέον για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι το ελληνικό έδαφος αποτελεί πλέον το πραγματικό όριο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου που αναδιατάσσεται: από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Συρία και τώρα την Τουρκία, με το ζήτημα του Ιράν στο βάθος ανοικτό και τον Λίβανο σε διαρκή κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, η Ελλάδα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία ως αυτό που πραγματικά είναι αλλά ουδέποτε έχει καταφέρει να το αξιοποιήσει: το σύνορο ασφάλειας, δημοκρατίας και δυτικής υπόστασης μπροστά σε ένα ψηφιδωτό χάους.
Το γρηγορότερο δυνατό η Ελλάδα οφείλει να αρχίσει να κινείται δυναμικά για να εξέλθει από τη βαριά γεωπολιτική καταστολή στην οποία έχει περιέλθει εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύσει επαρκώς τον εαυτό της, μα και να ασκήσει τον ρόλο της που αναβαθμίζεται συνεχώς. Σήμερα πια όλοι βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμη για τη Δύση, όπως πάντοτε υπήρξε σε περιόδους τέτοιων ριζικών ανακατατάξεων. Αλλά αν η ίδια δεν το αντιληφθεί, είναι αδύνατον να το αξιοποιήσει προς όφελός της: όποτε το κατάλαβε, σε εποχές τέτοιων μεταβολών, έγινε πάντοτε ισχυρότερη.
Η κυβέρνηση συνολικά και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου – αν δεν αποσταθεροποιηθούν και αυτοί με την απαράδεκτα για δυτική δημοκρατία αυταρχική λογική που έχουν υιοθετήσει και που ορθώς προκάλεσε τεράστια διεθνή και εσωτερική αντίδραση – οφείλουν εγκαίρως να αντιληφθούν τα δεδομένα και να αξιοποιήσουν τις συνεχείς εξελίξεις, με κύριο άξονα την ανάδειξη και αξιοποίηση της σημασίας της χώρας όχι για τους Γερμανούς που κυριαρχούν πλέον στη δομή της και που αυτή η ατζέντα δεν τους αφορά, αλλά για τους ιστορικούς συμμάχους της Ελλάδας: τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία – ήδη με το Λονδίνο άνοιξε από προχθές ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων.
Η Ελλάδα οφείλει να ξυπνήσει. Τώρα. Η δύναμή της είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που η ίδια ως τώρα πιστεύει. Δεν πρέπει να αφήσει ούτε μέρα να πάει πλέον χαμένη. Σε μία πραγματική, ενεργό συμμαχία μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, η Ελλάδα είναι σήμερα de facto το σύνορο του δυτικού κόσμου και ως τέτοιο μπορεί να είναι ισχυρό.
Η χώρα έχει ρόλο στις επερχόμενες προκλήσεις. Ρόλο που συνιστά ταυτόχρονα και εγγύηση της πορείας της στο μέλλον, δίπλα στους παραδοσιακούς της δυτικούς συμμάχους. Τον ρόλο που πριν από εκατό ακριβώς χρόνια αξιοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πάλι σε συνθήκες ευρείας περιφερειακής ανακατάταξης. Ηρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τις πιο βαθιές αγκυλώσεις και να ασκήσουμε δυναμικά αυτό τον ρόλο, σε μια στιγμή που σχεδόν τα πάντα γύρω μας μεταβάλλονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk