Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αμφισβητήσει κανείς την αξιοπιστία των πολιτικών που έχουν εκτεθεί στη συγκυβέρνηση και τη «σωτηρία» της χώρας. Οπως και κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ συνδέεται μόνο με την κυβερνητική αδυναμία να προχωρήσει στην απόλυση 2.000 υπαλλήλων από τους 670.000 που έχει το Δημόσιο.
Ομως όλα αυτά που συμβαίνουν δημιουργούν στον κόσμο της οικονομίας αβεβαιότητα και την απορία για το πού μας πάει η τρικομματική κυβέρνηση.
Ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν.
Από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου μέχρι σήμερα οι δύο αριστεροί υπουργοί της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να απαλλάξουν το Δημόσιο από τους επίορκους. Και για να είμαστε σαφείς, από αυτούς που τα παίρνουν εν ώρα υπηρεσίας ή λαδώνονται για να μην καταλογίσουν φορολογικές παραβάσεις ή να κλείσουν τα μάτια σε ακραίες και μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Κανείς δεν ζήτησε από τον καθηγητή κ. Αντώνη Μανιτάκη, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ή τον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, υπουργό Δικαιοσύνης, να υπογράψουν απολύσεις, αλλά όχι κι έτσι… Και εν πάση περιπτώσει, μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας για τη συρρίκνωση του κράτους, ας πρόβαλλαν τις εναλλακτικές λύσεις, γιατί όπως πλέον έχουμε αντιληφθεί όλοι, μόνο στις προσλήψεις έλεγαν «ναι».
Ηρθε η ώρα λοιπόν να βρεθούν κι αυτοί μπροστά στις ευθύνες της θέσης και της εξουσίας που δεν αρνήθηκαν.
Δεν είναι αυτό το μόνο περιστατικό που συνδέεται με την καταδίκη της ΕΡΤ σε ξαφνικό θάνατο, μια πολιτική απόφαση ακραίου συμβολισμού και κυνισμού. Ασφαλώς όλοι γνωρίζαμε και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη αλλαγής στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αλλά γιατί έπρεπε να γίνει με αυτό τον τρόπο. Γιατί χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος ρουσφετιών και εξυπηρετήσεων για να φτάσουμε στο σημείο να ανοίξει η συζήτηση ποια τηλεόραση θέλουμε, πόσο αντέχουμε να την πληρώνουμε.
Δεν είναι αρκετό ούτε για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να νίπτει τας χείρας του για την πολιτική πράξη του ξαφνικού θανάτου που υπέγραψε μαζί με τους νεοδημοκράτες υπουργούς και να διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει τις αποζημιώσεις σε όσους απολυθούν. Είναι εξίσου υπεύθυνος καθώς άφησε τον χρόνο να περάσει, αφού και η ΕΡΤ ανήκει στην αρμοδιότητά του, αλλά και γιατί δεν απαίτησε να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί ταυτόχρονα το σχέδιο εξυγίανσης της νέας ραδιοτηλεόρασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ