Ο συμβολισμός του «μαύρου χρώματος»

Ο κοινωνιολόγος Πιερ Μπουρντιέ υποστήριζε ότι η πολιτική συνιστά «διαχείριση συμβολισμών». Εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχασε σίγουρα τη μάχη στο επίπεδο των συμβολισμών με το κυριολεκτικό σφράγισμα της δημόσιας τηλεόρασης!

Ο συμβολισμός του «μαύρου χρώματος» | tovima.gr
Ο κοινωνιολόγος Πιερ Μπουρντιέ υποστήριζε ότι η πολιτική συνιστά «διαχείριση συμβολισμών». Εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχασε σίγουρα τη μάχη στο επίπεδο των συμβολισμών με το κυριολεκτικό σφράγισμα της δημόσιας τηλεόρασης!
Ετσι το «μαύρο χρώμα» από το κλείσιμο της ΕΡΤ, που συνδέθηκε και με τον περιορισμό της ενημέρωσης σε ένα ανοικτό πληροφοριακό περιβάλλον, κυριάρχησε όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο δημόσιο γίγνεσθαι!
Ετσι, ο γαλλικός «Monde» έκανε λόγο στο πρωτοσέλιδό του για «μαύρες οθόνες» στα κρατικά τηλεοπτικά μέσα! Με την ίδια φιλοσοφία κυκλοφόρησε και το πρωτοσέλιδο της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».
Και, έτσι, χάθηκε το όποιο σωστό ιδεολογικό μήνυμα του πρωθυπουργού για τον εξορθολογισμό της δημόσιας τηλεόρασης, που κατά καιρούς λειτουργούσε σύμφωνα με το «σοβιετικό μοντέλο», δηλαδή με ενημέρωση που χειραγωγούνταν από την εκάστοτε κυβέρνηση και με (πλεονάζον) προσωπικό που επίσης διορίζονταν από την ίδια!
Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι σε αυτή τη χώρα χάσαμε θλιβερά και τον ενιαίο λεκτικό κώδικα επικοινωνίας που κάποτε είχαμε μεταξύ μας (ως Ελληνες). Τι εννοώ; Κάποιοι – ιδίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – μιλούν εν όψει των παραπάνω γεγονότων για μια καινούργια «χούντα»!
Ακόμη και αυτοί που έχουν την πιο αφελή μύηση στη μαρξιστική κουλτούρα γνωρίζουν ότι οι διάφορες έννοιες «κυοφορούνται» μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό περιβάλλον.
Η έννοια της χούντας προϋποθέτει μια εξουσία που επιβάλλεται «εκ των άνω», διά της βίας ή με τα όπλα!
Σε ποια χούντα αναφέρονται, λοιπόν, μερικοί – δήθεν αριστεροί – όταν έχουμε να κάνουμε με μια νομιμοποιημένη μέσω των εκλογών (τρικομματική) κυβέρνηση;
Βεβαίως είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε αυταρχικά (και το μαύρο χρώμα του κλεισίματος σίγουρα υποδηλώνει αυτό το μέγεθος)!
Τέλος, η όποια σκέψη για προσφυγή σε εκλογές θα αποσταθεροποιήσει εντελώς τη χώρα μας.
Κυρίως γιατί δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποια σοβαρή (κυβερνητική) εναλλακτική λύση!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk