Τρέχει ο χρόνος για τη ρύθμιση των χρεών

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεκινά για όλους την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεκινά για όλους την ερχόμενη εβδομάδα. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζονται οι τυπικές διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ μετά τη συμφωνία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας υπό τον κ. Πατρίκ Ντε Μετς επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε να λειτουργήσει στο ΙΚΑ το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους αλλά και για το Δημόσιο να εισπράξει έσοδα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Κοκκόρης θεωρεί ότι εφόσον θα εισπράττονται οι εισφορές από το ΙΚΑ που έχει καταστήματα σε ολόκληρη την επικράτεια θα βελτιωθεί η εικόνα των Ταμείων. Ωστόσο επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατάργηση των εφοριών και το κλείσιμο τοπικών γραφείων του υπουργείου Οικονομικών. Το ζήτημα απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την τρόικα που επεξεργάζονται σχέδιο αναδιάρθρωσης και στήριξης του εισπρακτικού μηχανισμού.
Αλλωστε, ο τελικός στόχος είναι οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές να εισπράττονται από έναν φορέα.
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής σε πρόγραμμα δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΥ, τελωνεία για οφειλές ως € 1.500.000 και στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης άνω του ποσού αυτού) από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι από 18 Ιουλίου 2013 η σχετική αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την υποχρεωτική παρουσία αυτών στις ΔΟΥ. Επιπροσθέτως και για την επίτευξη του ίδιου σκοπού, θα παρασχεθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να ανακτούν ηλεκτρονικά αρκετές ημέρες πριν από την ως άνω ημερομηνία (στη διαδικτυακή πύλη της ΓΓΠΣ), το σύνολο των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και να πληροφορούνται πιθανές εναλλακτικές τους επιλογές αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης (αριθμός και ποσό δόσεων).Σημειώνεται όμως ότι η υποβολή της αίτησης για την εφάπαξ εξόφληση (με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής) και η καταβολή του σχετικού ποσού πραγματοποιούνται στην αρμόδια υπηρεσία και μπορούν να υποβληθούν έως και την 1η Ιουλίου 2013.
Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να βρουν τις αναρτημένες υπουργικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα στη διαδικτυακή πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr), καθώς και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr). Οι αποφάσεις αλλά και οι πίνακες που αναφέρονται τόσο στις προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλών στα νέα προγράμματα ρύθμισης όσο και στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση είναι οι εξής:
α) Η απόφαση ΠΟΛ 1111/2013 του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Οροι, προϋποθέσεις και ειδικά θέματα εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013» για χρέη βεβαιωμένα ως και 31.12.2012 με απαλλαγή προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ανάλογα με το πρόγραμμα δόσεων που επιλέγεται.
β) Η εγκύκλιος με αριθμό ΠΟΛ 1140/2013 (θα αναρτηθεί Δευτέρα 17 Ιουνίου) για την παραπάνω ρύθμιση.
γ) Υποβοηθητικοί πίνακες υπαγομένων στη ρύθμιση οφειλών, προσκομιζόμενων δικαιολογητικών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων, ανάλογα με το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής και τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο αιτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk